Od dnešného dňa platia prísnejšie pravidlá pre nosenie rúšok, povinné sú aj v exteriéri


Foto: Od dnešného dňa platia prísnejšie pravidlá pre nosenie rúšok, povinné sú aj v exteriéri Foto: ilustračné / pixabay.com

Od dnešného dňa platia až do odvolania nové pravidlá pre nosenie rúšok, tie sú povinné aj v exteriéri. Výnimku majú napríklad deti do 6 rokov, osoby pri športe, fotografovaní či zamestnanci v interiéri, keď sú na pracovisku sami.

Nosenie rúška na verejnosti v exteriéri je povinné všade, výnimka platí mimo obce, ak je možné dodržať minimálne 5 metrov odstup od cudzích osôb. Naďalej platí povinnosť nosiť rúška všade v interiéroch (aj vo verejnej doprave) mimo svojho bydliska pre všetky osoby.

Za primeranú ochranu dýchacích ciest sa okrem rúška považuje aj respirátor bez výdychového ventilu, šál alebo šatka. Prekrytie horných dýchacích ciest znamená mať prekrytý nos aj ústa.

Rozhodnutie o povinnom nosení rúšok v exteriéri bolo prijaté na základe zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie. Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 výrazne narastá, nosičmi vírusu sú navyše aj osoby bez príznakov.



„Ochrana horných dýchacích ciest má veľký význam pri prevencii ochorení prenášaných z človeka na človeka respiračnou cestou. Predstavuje bariéru medzi človekom a vonkajším prostredím. Výrazne znižuje množstvo potenciálne nákazlivých kvapôčok vo vdychovanom a aj vydychovanom vzduchu,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Výnimky z nosenia rúšok majú:

  • deti do 6 rokov, pre deti od 3 do 6 rokov však platí dôrazné odporúčanie pohybovať sa na verejnosti (v exteriéri, interiéri alebo prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy) s prekrytím horných dýchacích ciest
  • osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia obce (extraviláne), pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov
  • osoby so závažnými poruchami autistického spektra
  • žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím
  • osoby pri výkone športu
  • fotografované osoby na čas nevyhnutný na fotografovanie
  • nevesta a ženích pri sobáši
  • umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu
  • tlmočníci do posunkovej reči pri výkone povolania
  • zamestnanci, ktorí sa na pracovisku v interiéri nachádzajú sami

Novým opatrením OLP/8323/2020 platným od 15. októbra 2020 sa ruší Opatrenie OLP/7852/2020 zo dňa 29. septembra 2020.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR