Po razii vo Váhostave prišiel premiér s návrhom zákona


Foto: Po razii vo Váhostave prišiel premiér s návrhom zákona

O dnešnej razii v Bratislavskom aj Žilinskom Váhostave sme už informovali. Ráno približne okolo desiatej hodiny vykonala polícia raziu v budove Váhostavu na Hlinskej ulici v Žiline. Cieľom bolo zaistiť účtovníctvo a agendu súvisiacu s procesom reštrukturalizácie. Policajti pátrali aj po akýchkoľvek materiáloch, ktoré by mohli mať súvis s trestnou činnosťou.

Policajti sťahovali aj elektronické dáta

Zatiaľ však polícia neobvinila žiadnu osobu, prípad je tak vo fáze zbierania informácií. Na mieste razie sa nachádzali aj experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu, ktorí zaisťovali počítače a sťahovali z nich údaje na prinesené nosiče. Tým zabránili narušeniu chodu práce v spoločnosti Váhostav. “Národná kriminálna agentúra vykonala prehliadky nebytových priestorov spoločnosti v Žiline a Bratislave. Úkony polície boli vykonané tak, aby boli zaistené relevantné dôkazy a nenarušila sa prebiehajúca reštrukturalizácia spoločnosti,” uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Premiér reaguje na situáciu

Len niekoľko hodín po razii prišiel predseda vlády Robert Fico s definitívnym návrhom riešenia situácie okolo Váhostavu. Tento návrh pozostáva zo 4 bodov:

1. Veriteľské banky by sa mali vzdať 15 % zo svojich pohľadávok - v prospech nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav.

2. Veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie spoločnosti Váhostav - presnejšie 49% z nich. Malé firmy a živnostníci uspokoja svoje pohľadávky voči Váhostavu aj takýmto spôsobom.

3. Až 50% hodnoty pohľadávok by mali nezabezpečení veritelia dostať aj z prípadne ďalšej hospodárskej činnosti reštrukturalizovanej spoločnosti. Toto právo nebude podliehať premlčaniu.

4. Správca reštrukturalizácie by mal možnosť vzdať sa funkcie.

Zákon by v ideálnom prípade, ktorý načrtol premiér Róbert Fico, mal platiť už 30. apríla. “Banky dnes potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %,” uviedol na margo prvého bodu premiér.

foto: dopravný servis


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu