AKTUÁLNE: Na viacerých vodných tokoch bol vyhlásený druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity


Foto: AKTUÁLNE: Na viacerých vodných tokoch bol vyhlásený druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity Foto: Situácia v obci Hôrky

Z dôvodu nepriaznivej hydrologickej situácie dosiahli hladiny vodných tokov na väčšine územia Slovenska stupne povodňovej aktivity (SPA). V niektorých prípadoch spolu so splachmi pôdy z okolitých polí a dotokov z povrchových vôd spôsobili záplavy a s tým spojené vyhlasovanie SPA.

V súčasnosti správca vodných tokov monitoruje situáciu v teréne a v prípadoch, kde to situácia vyžaduje, má zatiaľ v nasadení viac ako 130 vodohospodárov, 70 kusov techniky a doteraz použil už 4 500 jutových vriec a 100 ton piesku.

„Vo viacerých obciach došlo k vybreženiu vodných tokov, zaplavené boli miestne komunikácie, priľahlé pozemky a vodohospodári tiež evidujú zaplavenie rodinných domov a ohrozenie zdrojov pitnej vody. Zahltené boli aj odvodňovacie priekopy a rigoly, čo viedlo k následnému vyliatiu na cestné komunikácie,“ spresnil Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Počas utorka 13. októbra a poslednej noci spôsobil trvalý dážď opätovne vzostup vodných stavov, následkom čoho bol vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch Turiec, Rajčianka a 1. stupeň povodňovej aktivity na tokoch Zázrivka a Kysuca.

V mestskej časti Bytčica platí 3. stupeň na vodnom toku Bytčický potok

K dnešnému ránu platí starostami vyhlásený 3. stupeň na Liptove v obciach Bobrovník, Liptovský Ján a v okrese Žilina v obciach Porúbka a Hôrky.


V meste Žilina na vodnom toku Bytčický potok došlo k vyliatiu vody z koryta a zaplaveniu územia v lokalite ulice Na stanicu, zaplaveniu pozemkov rodinných domov a mestských komunikácií. Primátor mesta Žilina vyhlásil 3. stupeň SPA.

Druhý stupeň je vyhlásený v obci Nesluša na vodnom toku Neslušanka. Zároveň z predchádzajúcich období sú stále vyhlásené 2. SPA v obciach Liptovské Sliače, kde sa vykonáva čistenie koryta toku od nánosov a naplavenín, v obci Ludrová, Malatiny, Partizánka Ľupča a Liptovská Lúžna.

Desiatky hasičov zasahujú v teréne v súvislosti s počasím

Hasiči uskutočnili v súvislosti s intenzívnym dažďom na Slovensku za uplynulých 24 hodín celkom 175 výjazdov. Situácia bola vážna najmä na východe a severe Slovenska, v Žilinskom kraji absolvovali zatiaľ 33 výjazdov.

Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, podchodov a pivníc rodinných domov. Ďalej vykonávali monitoring a kontrolu vodných tokov a odstraňovali popadané stromy zo striech a cestných komunikácií. V niekoľkých prípadoch stavali protipovodňové bariéry a zasahovali pri vybrežených riekach a potokoch. Hasiči na mnohých miestach naďalej zasahujú,“ spresňuje Prezídium Hasičského a záchranného zboru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenský vodohospodársky podnik