Športovci Žilinskej univerzity v Žiline získali na univerziáde 22 medailí


Foto: Športovci Žilinskej univerzity v Žiline získali na univerziáde 22 medailí Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) získala na Letnej univerziáde (LU SR 2020) najviac medailí zo športových súťaží, ktoré sa uskutočnili v našom meste. Pre aktuálnu pandémiu sa niektoré disciplíny konali v predstihu, celé podujatia zakončia súťaže v šerme a aerobiku v novembri, ak to umožní situácia. 

Študentom univerzity v Žiline sa podarilo vybojovať 22 medailí, na stupne víťazov sa dostali až v jedenástich z trinástich športových disciplín. O celkovom poradí univerzít na LU SR 2020 sa rozhodne až po skončení spomínaných dvoch športových zápolení v novembri. 

Univerziádu slávnostne otvorili na univerzitnom námestí UNIZA príhovory rektora Jozefa Jandačku, prezidenta Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Júliusa Dubovského, prezidenta Slovenského olympijského a športového výbor (SOŠV) Antona Siekla, primátora mesta Žilina Petra Fiabaneho a ďalších hostí. Prítomní vyjadrili silnú podporu univerzitnému športu a športovcom i organizátorom podujatia vyslovili obdiv a vďaku.

Zdroj: UNIZA

Hneď po slávnostnom otváracom ceremoniáli univerziády nasledovala súťaž v cyklistike MTB XCO. Keďže UNIZA je technicky orientovaná univerzita, dala si záležať na dokonalej príprave aj technicky náročných športových súťaží.

Skutočný adrenalínový zážitok tak zažili aj súťažiaci a pre žilinskú univerzitu to znamenalo aj prvú medailu - kategórii žien sa študentka Annamária Uhrínová umiestnila na druhom mieste. 

Na LU SR 2020 v Žiline sa zaregistrovalo viac než 500 športovcov, ktorí predviedli vynikajúce výkony aj v zmenených a prísnych podmienkach pod vplyvom aktuálnych opatrení. Účasť športovcov je dôkazom, že šport je veľmi dôležitou súčasťou spoločnosti aj v neľahkej dobe. 

 Najväčší úspech zaznamenala UNIZA v kolektívnych športoch: basketbale, volejbale a futbale. Žilinskí basketbalisti a volejbalistky vybojovali víťazstvo, volejbalisti UNIZA obsadili striebornú priečku a futbalisti skončili tretí. V športovej disciplíne basketbal 3x3 si tri tímy žilinských basketbalistov rozdelili všetky pódiové umiestnenia.     


Zdroj: UNIZA

Univerzita získala zlato aj individuálnych športových disciplínach, kde je stav mysle a kritického myslenia spolu s ovládaním presnej a dokonale zvládnutej techniky mimoriadne dôležitým faktorom pre dosiahnutie najvyššieho zásahu, či už pri streľbe z luku alebo v ťahu figúrkou.

V divízii olympijský luk získali Žilinčania hneď dve pódiové umiestnenia, keď zlatú priečku vybojoval Boris Baláž a bronz si odniesol Dávid Ivan. Zo súboja šachistiek vyšla víťazne študentka Anastasiya Shcherbatsevich.

Silný zážitok a beztiažový stav zažili aj študentky v jumping maratóne. V jumpingu UNIZA získala zlatú medailu (Monika Pavlíková), striebornú medailu (Lucia Piatriková) a bronzovú medailu (Ľubica Hliničanová). V tenise žien získala študentka Laura Janíčková peknú tretiu priečku.   

Zdroj: UNIZA

V plávaní mužov obsadili študenti UNIZA tretie miesto a to hneď trikrát (Erik Homoky 50m P a 100m P a Patrik Ficka 200m PP). Až štyri medaily vybojovali domáci študenti v silovom trojboji - zlatú Slavomír Juššík, 2x striebornú Martin Hrompa a Boris Kollár a bronzovú Branislav Caban.

Zdroj: UNIZA

Posledné športové súťaže v plávaní ukončil záverečný ceremoniál, po ktorom Július Dubovský, prezident SAUŠ vyslovil poďakovanie rektorovi UNIZA za profesionálnu organizáciu najvýznamnejšieho športového podujatia vysokoškolákov v tomto neľahkom čase. Za kvalitnú prípravu a organizáciu sa rovnako poďakoval aj Ústavu telesnej výchovy (ÚTV UNIZA) a riaditeľom jednotlivých športových súťaží. 

„Profesionálne a kvalitne odvedenú prácu odzrkadľuje aj fakt, že počas štvordňového podujatia LU SR 2020 sa nevyskytol závažný problém, či už z hľadiska organizačného alebo technického zabezpečenia, a ani protest, ktorý by musela riešiť športová komisia v danom športe,“ dodal PaedDr. Róbert Janikovský, riaditeľ ÚTV UNIZA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline