Na semafore okresov je len šesť zelených, polovica z nich v Žilinskom kraji


Foto: Na semafore okresov je len šesť zelených, polovica z nich v Žilinskom kraji

Výskyt počtu prípadov a závažnosť epidemickej situácie zakresľuje krízový štáb do mapy s takzvanými semaformi, ktoré podľa farieb zelená, oranžová a červená vyjadrujú stav v jednotlivých okresoch.

Podľa aktuálnych údajov Národného centra zdravotníckych informácií je na Slovensku len šesť okresov s tak nízkym počtom celkovo potvrdených prípadov nového koronavírusu, aby mohli získať zelený status.

Polovica zo zelených okresov sa nachádza v Žilinskom kraji. Menovite sa jedná o Turčianske Teplice s 21 pozitívne testovanými, Bytču a Kysucké Nové Mesto zhodne s 31 potvrdenými prípadmi. Napriek tomu bola počas uplynulých dní v kraji najkritickejšia situácia, najmä pre stav v regióne Orava.


Testy na nový koronavírus zachytávajú odhalené prípady, podľa odhadov sa v populácii vyskytuje niekoľkonásobne viac nakazených ľudí. Veľká časť z nich má bezpríznakový priebeh. Premiér odhadol, že celkovo na Slovensku môže byť v tomto okamihu približne 200 tisíc nakazených. Na Orave by to mohol byť až každý desiaty obyvateľ.

V Námestove je zaznamenaných 931 pozitívne otestovaných prípadov, v Tvrdošíne ďalších 687 a okres Dolný Kubín eviduje 327 identifikovaných nakazených. Zvyšné okresy v Žilinskom kraji, ktorých je spolu osem, sú na semafore červené. Celkový počet pozitívne testovaných v Žilinskom kraji je 3 641. 

Kliknite na tlačidlo Mapa alebo Tabuľka pre zobrazenie údajov


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu