AKTUÁLNE: Nové opatrenia obmedzia reštaurácie, kaviarne, fitness centrá aj obchody


Foto: AKTUÁLNE: Nové opatrenia obmedzia reštaurácie, kaviarne, fitness centrá aj obchody

Členovia Ústredného krízového štábu na čele s premiérom Igorom Matovičom, viacerými ministrami a hlavným hygienikom Jánom Mikasom aktuálne informujú o nových opatreniach po skončení zasadnutia štábu. Jeho výsledkom je očakávané sprísnenie opatrení - rúška budú povinné aj vonku, začne platiť zákaz zhromažďovania nad 6 osôb a vrátia sa aj vyhradené hodiny pre seniorov. 

Dôvodom je súčasná epidemická situácia - za uplynulý deň 10. októbra pribudlo na Slovensku celkom 1 054 prípadov pozitívne testovaných pri 8 959 vykonaných testoch. Podiel pozitívnych testov tak predstavuje 11,8% z otesotvaných.

Deň predtým, v piatok 9. októbra, odhalili testy až 1 887 ľudí s ochorením COVID-19, pričom laboratóriá vykonali 11 123 testov. Najviac prípadov evidujú hygienici práve v Žilinskom kraji, zlá situácia je na Orave, kde môže byť podľa Matoviča nakazený každý desiaty obyvateľ. Celkovo je na Slovensku podľa odhadov aktuálne približne 200 tisíc nakazených ľudí. 

V nemocniciach sa postupne plnia infekčné oddelenia, preto niektoré v rámci prevencie priberajú lôžka z iných oddelení. Zároveň sa reprofilizujú niektoré oddelenia tak, aby slúžili pre pacientov s potvrdeným koronavírusom. Dnes oznámenéé opatrenia začnú platiť od 15. októbra a potrvajú dovtedy, kým sa hodnota kĺzavého 7-dňového mediánu nezníži pod 500. Dnes je na úrovni 1 037.

Slovensko sa podľa ministra Krajčího vydalo českou cestou a momentálne je z pohľadu vývoja nákazy medzi nami a susednou krajinou časový rozdiel približne dva týždne. Na hraniciach sa však zatiaľ nič nemení oproti súčasnému režimu. 


Nové opatrenia platné od 15. októbra:

  • Rúška budú povinné aj v exteriéri
  • Zakazujú sa hromadné podujatia a bude platiť zákaz zhromažďovania nad 6 osôb
  • Reštaurácie nemôžu byť otvorené na konzumáciu v interiéri, môžu vydávať len jedlo so sebou alebo ho podávať v exteriéri
  • Uzavrú sa fitness centrá, wellness centrá, kúpaliská, sauny a akvaparky
  • V obchodných centrách musí byť vyčlenených 15 metrov štvorcových na jednu osobu
  • Pre seniorov od 65 rokov budú vyčlenené v potravinách a drogériách nákupné hodiny od 09:00 do 11:00 hod.

V súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou dôjde od pondelka 12. októbra k prerušeniu vyučovania na stredných školách. Študenti sa budú vzdelávať až do odvolania len dištančnou formou. 

Krsty, sobáše a pohreby budú mať výnimku zo zákazu hromadných podujatí. Počty zúčastnených budú ovplyvnené veľkosťou priestoru - 15 metrov štvorcových na osobu. Pokiaľ sa bude pohreb či svadba konať vonku, nebude obmedzený počet, ale zúčastnení musia dodržiavať dvojmetrové rozostupy.

Zákaz hromadných podujatí sa týka aj bohoslužieb v kostoloch. Tie môžu byť opätovne vysielané prostredníctvom internetu alebo televízie, tak ako to bolo počas obmedzení na jar.

Premiér vyzval ľudí, aby na tohtoročný Sviatok všetkých svätých necestovali a odložili si presuny na čas, kedy bude situácia s pandémiou pokojnejšia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu