Mestská polícia v Martine bude kontrolovať parkovanie pomocou inteligentného vozidla CamCar


Foto: Mestská polícia v Martine bude kontrolovať parkovanie pomocou inteligentného vozidla CamCar Foto: Mesto Martin

Mesto Martin bude v nasledujúcich týždňoch testovať najmodernejšiu technológiu na stredoeurópskom trhu zameranú na on-line kontrolu parkovania. Obyvatelia tak môžu stretnúť v uliciach nové inteligentné monitorovacie vozidlo CamCar vybavené niekoľkými kamerami.

„Od systému sa očakáva výrazné zvýšenie počtu kontrol s výsledkami v reálnom čase, a teda aj zvýšenie počtu parkovacích miest. Príslušníci Mestskej polície Martin budú kontrolovať parkovanie vo vybraných uliciach centra mesta. Zamerajú sa predovšetkým na parkovacie zóny určené pre rezidentov,“ informuje mesto Martin na svojom webe.

Hlavnou výhodou tohto spôsobu kontroly je zrýchlenia celého procesu, ktorý v konečnom dôsledku vedie k nárastu počtu voľných parkovacích miest v požadovaných lokalitách a sekundárne tiež k efektívnejšiemu vymáhaniu dodržiavania pravidiel parkovacej politiky mesta zo strany mestskej polície.

Vozidlo CamCar používajú v meste Trenčín už viac ako dva roky a kontrolujú ním takmer 9 000 parkovacích miest. Prekvapivé výsledky zaznamenali v Bratislave, kde sa v uliciach navýšenie počtu parkovacích miest prejavilo už po niekoľkých jazdách.


Inteligentné monitorovacie vozidlo CamCar | Zdroj: Mesto Martin

Nasadenie vozidla CamCar prináša aj výraznú úsporu času príslušníkov mestských polícií. Technológia je montovaná zo špičkových komponentov a dá sa inštalovať takmer na akékoľvek vozidlo. Celý proces spočíva na kontrole evidenčných čísel zaparkovaných vozidiel v reálnom čase.

Umelá inteligencia monitorovacieho vozidla CamCar vie rozpoznať oprávnenosť parkovať v danom mieste, upozorniť či nie je po kontrolovanom vozidle vyhlásené pátranie, či skontrolovať úhradu platieb za parkovanie. Kamery snímajú výhradne evidenčné čísla vozidiel, ktoré následne systém porovnáva s databázami.

Príslušník mestskej polície tak len nahliada do on-line výsledkov a rieši už konkrétny incident (podozrenie na priestupok), na ktorý CamCar poukáže.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Martin