Hasiči zasahujú cez víkend na viacerých miestach v kraji, odstraňujú popadané stromy a čerpajú vodu


Foto: Hasiči zasahujú cez víkend na viacerých miestach v kraji, odstraňujú popadané stromy a čerpajú vodu Foto: Dopravný servis Orava / DHZO Trnové

Hasiči v Žilinskom kraji sú počas aktuálneho víkendu v neustálej pohotovosti. Nepriaznivé počasie v podobe silného vetra sa podpísalo pod niekoľko udalostí, ktoré obmedzili cestnú či železničnú dopravu.

Výdatný dážď zasa spôsobil na niektorých miestach upchatie kanalizácií, zvýšenie hladiny vodných tokov a zatopenie ulíc alebo pivníc rodinných domov. Do terénu boli počas soboty a nedele vyslaní profesionálni aj dobrovoľní hasiči.

Popadané stromy odstraňovali v lokalitách Trstená, Radoľa, Vrútky, Hvozdnica, Zuberec, Ružomberok - Biely Potok , Liptovský Hrádok - Dovalovo, Čadca - Horelica, Svrčinovec, Vysoká nad Kysucou - Semeteš, Dolný Kubín - Medzihradné, Martin a Ružomberok.

Nebezpečne visiace a spadnuté stromy odstraňovali v sobotu aj dobrovoľní hasiči z obce Varín. Silný vietor zlomil v chatárskej oblasti nad obcou v popoludňajších hodinách niekoľko stromov, čo znemožnilo prejazd vozidiel.

Hasiči v mestách Bytča a Rajecké Teplice pomáhali s odčerpávaním vody, ktorá vytopila rodinné domy. Na území mesta Žilina bolo približne okolo pol druhej nadránom ohlásené upchatie dažďovej kanalizácie a o niekoľko hodín neskôr vyliatie potoka z koryta v mestskej časti Žilina - Rosinky.



Na miesto boli vyslaní členovia DHZO Trnové a DHZO Rosina, ktorí spoločne odčerpávali vodu zo zaplavenej cesty a následne uvoľnili vzpriečený strom pod mostom. Po ukončení zásahu sa presunuli do mestskej časti Bytčica, kde riešili problémy s vodou miestni dobrovoľní hasiči a Záchranná brigáda HaZZ.

Trnovskí hasiči pomáhali aj v mestskej časti Budatín, kde ich operačné stredisko vyslalo odstrániť nebezpečne visiaci strom. Hasiči časť stromu stiahli na zem pomocou navijaka a orezali polámané konáre, ktoré by mohli spadnúť na cestu.


Krajské operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Žiline informovalo tiež o výjazde hasičov zo stanice v Žiline k spadnutému stromu, ktorý na ulici B.S. Timravy na sídlisku Vlčince privalil osobné auto. Ďalší strom odstraňovali príslušníci aj na ulici Vysokoškolákov.

V meste Čadca spôsobil silný vietor pád stromu na železnicu a uvoľnenie strešnej krytiny na dome. Hasiči v Martine boli zasa vyslaní k spadnutému stromu na elektrické vedenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu