Päť obcí Žilinského kraja volí cez víkend poslancov a starostov, voliči v karanténe nemôžu hlasovať


Foto: Päť obcí Žilinského kraja volí cez víkend poslancov a starostov, voliči v karanténe nemôžu hlasovať Foto: ilustračné

Počas soboty 3. októbra 2020 sa uskutočnia doplňujúce komunálne voľby v 48 obciach na Slovensku, medzi nimi aj piatich na území Žilinského kraja. V okrese Liptovský Mikuláš pôjdu k voľbám obyvatelia Malého Borového, kde budú voliť starostu, a Pribyliny, kde zvolia nových poslancov do obecného zastupiteľstva.

V Turčianskom Ďure (okres Martin) budú tiež voliť len nové zastupiteľstvo, podobne aj v Slovenskom Pravne (okres Turčianske Teplice). Jedine v Abramovej, ktorá patrí územne do Turčianskych Teplíc, budú voliť starostu aj zastupiteľov. Doplňujúce voľby sa mali konať aj v Prosieku (Liptovský Mikuláš), narazili tu však na nezáujem o zastupiteľské funkcie:

„Po prvom zasadnutí volebnej komisie k doplňujúcim voľbám roku 2020 volebná komisia konštatovala, že doplňujúce voľby v našej obci sa konať nebudú. V zákonom stanovenej lehote na obecný úrad totiž nebola zaregistrovaná žiadna kandidátna listina. Pri najbližšom zastupiteľstve je potrebné nanovo požiadať o nové doplňujúce voľby,“ informovala v auguste obec.


Pri povinnej izolácii nemôžu voliť

K volebným schránkam môže počas víkendu prísť ako 32 tisíc voličov, volebné právo dočasne stratili osoby v nariadenej karanténe:

„Je nevyhnutné, aby okrskové volebné komisie boli schopné identifikovať voliča s prekážkou práva voliť, a to je možné len v súčinnosti s príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Z tohto dôvodu okrskové volebné komisie budú vo volebný deň disponovať zoznamom voličov, v ktorom bude vyznačená prekážka právo voliť podľa § 4 volebného zákona u voličov, ktorým bola nariadená izolácia,“ spresňuje ministerstvo vnútra. 

V Pribyline by mali občania zvoliť dvoch nových poslancov, v Abramovej, Turčianskom Ďure a Slovenskom Pravne po jednom. Volebné miestnosti budú otvorené od 07:00 do 22:00 hodiny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu