Počas leta narástol počet turistov v Malej Fatre, s nimi aj porušenia návštevného poriadku


Foto: Počas leta narástol počet turistov v Malej Fatre, s nimi aj porušenia návštevného poriadku Foto: npmalafatra.sopsr.sk

Správa Národného parku Malá Fatra informovala o výsledkoch kontrol počas letnej turistickej sezóny v Malej Fatre. Prebiehajúca pandémia, ktorá sťažila cestovanie do zahraničia, sa prejavila na zvýšenej návštevnosti obľúbenej domácej turistickej destinácie. 

„Situácia, ktorá nastala s prebiehajúcou pandémiou nielen u nás, spôsobila nárast návštevnosti územia Malej Fatry. S tým súviseli aj opakované porušenia návštevného poriadku, najmä čo sa týka bivaku, nočných pochodov a pod. V tomto smere Správa NP Malá Fatra spolu s dobrovoľnými členmi Stráže prírody vykonala viacero kontrol v území. Výsledkom sú desiatky kontrolovaných osôb, udelených bolo viacero blokových pokút,“ informujú správcovia národného parku.

Častou lokalitou, kde ľudia zvyknú bivakovať v rozpore s návštevným poriadkom, je Medziholie. V jeho okolí sa vak nenachádza žiadna turistická chata. Bivakovanie na území národného parku Malá Fatra je možné len pri existujúcich horských chatách - Chate pod Chlebom, Chate pod Suchým, Chate na Grúni a Chate na Kľačianskej Magure. Usadiť sa tu môžete do vzdialenosti 100 metrov od objektu. 


Pri Chate pod Chlebom nesmie ísť o územie Národnej prírodnej rezervácie Chleb. Opatrenie v návštevnom poriadku má zabezpečiť menší rozptyl antropického tlaku, ktorý môže ohrozovať ekosystém. Podľa kontrolujúcich správcov je však realita iná a turistov lákajú aj vrcholy:

„Bežne boli postavené stany na vrchole Stohu, na Veľkom či Malom Rozsutci, na Malom Kriváni atď. Malá Fatra je od názvu malá, nedá sa ani nafúknuť, preto by bolo vhodné, aby sa návštevníci chovali v zmysle návštevného poriadku s vedomím, že v území majú domov aj vzácne druhy živočíchov, ktoré potrebujú mať aspoň v nočných hodinách od človeka pokoj. Ďakujeme zodpovedným turistom, ktorí tieto obmedzenia rešpektujú.“

V období od 1. marca do polovice júna je každoročne v Malej Fatre nariadená uzávera troch turistických chodníkov. Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu