AKTUÁLNE: Od 1. októbra sa opäť sprísnia opatrenia, vláda rozhodne o vyhlásení núdzového stavu


Foto: AKTUÁLNE: Od 1. októbra sa opäť sprísnia opatrenia, vláda rozhodne o vyhlásení núdzového stavu Foto: ilustračné / pixabay.com

Predseda vlády Igor Matovič spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom dnes 28. septembra informoval po zasadnutí ústredného krízového štábu o prijatých opatreniach a ďalších krokoch proti šíreniu koronavírusu.

Hraničné priechody s Rakúskom a Maďarskom zostanú zatiaľ otvorené. Premiér dôrazne odporučil vysokým školám, aby prešli na dištančné vzdelávanie všade tam, kde je to možné a aby zabezpečili vyprázdnenie internátov od študentov, ktorí nie sú nevyhnutne dôležití pri prezentačnom vzdelávaní.

Hromadné podujatia

Hromadné podujatia budú úplne zakázané až na výnimky ako sobáše, pohreby, krsty a zasadnutia orgánov verejnej moci. Následné oslavy po svadobnom obrade či posedenia po pohrebe nebudú možné, prípadne len vtedy, ak budú mať všetci zúčastnení negatívny test nie starší ako 12 hodín a akcia bude nahlásená na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zrušené budú aj sväté omše v kostoloch.

Rodinné oslavy

Rodinné oslavy nie je možné zakázať, avšak situácia je natoľko vážna že ústredný krízový štáb dôrazne odporúča ich zrušenie prípadne preloženie na neskorší termín po upokojení situácie.

V nedeľu pribudlo 265 infikovaných osôb, podiel pozitívnych testov presiahol 13 percent. Momentálne rastie počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach a počet pacientov v ťažkom stave.

Prevádzky verejného stravovania

Otváracia doba prevádzok verejného stravovania bude maximálne od 06:00 do 22:00 hod. rozvoz je možný nonstop ako aj výdaj stravy cez okienko.


Ústredný krízový štáb upozorňuje na nevyhnutnosť nosenia rúšok v reštauráciách a kaviarňach v čase, kedy nedochádza ku konzumácii jedla a nápojov. Podľa slov premiéra toto opatrenie ľudia dodržiavajú najmenej a počas celej návštevy podnikov sú bez prekrytia horných dýchacích ciest.

Obchody a obchodné centrá

V obchodoch bude obmedzený počet zákazníkov na prevádzku a to 10 m2 na zákazníka. Naďalej platí dvojmetrový odstup, zabezpečenie hygieny rúk pri vstupe prípadne rukavíc. Zamestnanec prevádzky bude kontrolovať dodržiavanie opatrení, obchody budú limitovať počet košíkov. Limitácia zákazníkov platí aj pre obchodné domy - jednotlivé prevádzky.

Rúška po novom aj vonku

Ústredný krízový štáb prijal rozhodnutie, ktoré predĺži povinné nosenie rúšok v školách od 2. stupňa a dôrazne odporučí ich nosenie na 1. stupni. Dôrazne je odporúčané nosiť rúška aj pri športových aktivitách v interiéri.

Prekrytie horných dýchacích ciest je dôrazne odporúčané aj v exteriéri a to v prípade, ak sa osoby nežijúce v spoločnej domácnosti nachádzajú od od seba menej ako dva metre.

Ústredný krízový štáb  vypracoval návrh na zavedenie núdzového stavu, ktorý bude v stredu prerokovávať vláda. Opatrenia nadobudnú platnosť od 1. októbra 2020, núdzový stav musí najskôr prijať vláda. Platnosť je do odvolania.

Policajný zbor bol požiadaný o masívne a dôsledné kontrolovanie dodržiavania opatrení a prípadné sankciovanie ich porušovania.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu