AKTUÁLNE: Hazard počas sviatkov roku 2021 poslanci v Žiline neobmedzili


Foto: AKTUÁLNE: Hazard počas sviatkov roku 2021 poslanci v Žiline neobmedzili

Kým tento rok je na území Žiliny obmedzený hazard počas dvanástich sviatkov, v roku 2021 sa na území mesta Žilina nezakáže prevádzkovanie hazardu v identických dátumoch. Rozhodli o tom dnes poslanci MZ v Žiline.

Zmena zákona posilnila kompetencie obcí a miest na reguláciu hazardu počas najviac 12 dní v roku. Ich zoznam musí vždy schváliť zastupiteľstvo, najneskôr v októbri predošlého roku. Keďže najbližšie riadne zasadnutie je až v novembri, gemblovať v Žiline bude možné budúci rok aj počas sviatkov. Ak by sa niečo podobné zopakovalo v tom ďalšom roku a prišlo by k zákazu, stále majú hráči možnosť hrať cez internet a to nielen o skutočné peniaze. Zaznamenali ste na internete alebo od vašich známych niečo o automatoch zdarma? Virtuálne casina sú známe aj touto ponukou, kedy si hráči vedia pomocou demo verzií hier zahrať s fiktívnym kreditom.

„Záujmom mesta Žilina je vytvárať optimálne podmienky pre spokojný život svojich občanov, čo znamená aj potrebu regulovať činnosti ohrozujúce sociálne postavenie občanov mesta určitým a zákonným spôsobom. Účasť obyvateľov na hazardných hrách je možné bezpochyby označiť ako činnosti, ktoré ohrozujú sociálne postavenie aj obyvateľov mesta Žilina, a preto ako poslanci využívame svoju zákonnú možnosť, ktorú nám dáva zákon č. 30/2019 Z.z. a navrhujeme prijatie tohto všeobecného záväzného nariadenia, v ktorom v súlade so zákonom konkrétne stanovujeme dni v roku 2021, počas ktorých bude úplne na území mesta Žilina zakázané prevádzkovanie hazardných hier,“ dodali predkladatelia v návrhu, ktorý nebol schválený. 

V minulom roku zastupiteľstvo rovnaký návrh schválilo, tento rok už materiál nezískal dostatočnú podporu. Zmenu by mohla priniesť ešte úprava legislatívy na celonárodnej úrovni. Vládna zmena by mala spočívať v možností prijatia všeobecne záväzného nariadenia obce o zákaze hazardných hier na celom jej území aj bez nutnosti petície.


Dnes je potrebné na takýto krok vyjadrenie vôle 30 percent obyvateľov v podobe podpisu pod petíciu, v Bratislave a Košiciach je kvóta polovičná. Zmena zákona umožní obciam a mestám regulovať hazard aj selektívne - na vybranej časti územia alebo len určitého typu hier.

Zoznam navrhovaných dní

1. január 2021
6. január 2021
5. apríl 2021
1. máj 2021
8. máj 2021
5. júl 2021
29. august 2021
1. september 2021
15. september 2021
1. november 2021
17. november 2020
26. december 2021 

Počas týchto dvanástich dní si vďaka dnešnému hlasovaniu zastupiteľstva bude možné v Žiline zahrať stolové hry (ruleta, kartové hry a hry s kockami a iné), hazardné hry na výherných prístrojoch, hazardné hry na termináloch videohier, hazardné hry na technických zariadeniach obsluhovaných priamo hráčmi, hazardné hry na iných technických zariadeniach a bingo.  

Za návrh hlasovalo 16 poslancov, proti boli 4 a zdržalo sa 8. Zdroj: YouTube.com


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu