Tri športoviská v Žiline bude spravovať jedna spoločnosť, mesto očakáva úsporu 150-tisíc


Foto: Tri športoviská v Žiline bude spravovať jedna spoločnosť, mesto očakáva úsporu 150-tisíc Foto: ilustračné

Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili poslanci analýzu realizovateľnosti centralizácie správy športových zariadení v meste Žilina a následného postupu. Na základe toho by mali v budúcom roku prejsť dve športoviská pod správu Mestskej krytej plavárne, s.r.o. (MKP).

Prevádzkovateľ plavárne tak bude okrem bazénov spravovať aj zimný štadión s tréningovou halou (dnes v správe ŽILBYT, s.r.o.) a športovú halu na ulici Vendelína Javorku (dnes v správe Centra voľného času, Kuzmányho 105, Žilina). Od centralizovania správy týchto zariadení si mesto sľubuje výraznú úsporu. 

Zjednotenie prevádzky by malo mať pozitívny daňový efekt na financie mesta vo výške približne 150-tisíc eur ročne. Ďalšiu úsporu by mohlo priniesť zlučovanie pozícií. Po prechode pod MKP by pri nákupe služieb mohol nový subjekt odpočítavať daň z pridanej hodnoty.

„Z posudzovaných právnych zmlúv, ktorými by bol majetok daný do užívania správcovi, vychádza ako najoptimálnejšie riešenie nájomná zmluva. Dôvody sú predovšetkým ekonomického charakteru, vo vzťahu k schopnosti správcu uskutočniť na základe tejto zmluvy odpočet DPH pri prevádzkových nákladoch,“ uvádza schválený materiál.


Po schválení začne mesto pracovať na príprave právnych podkladov a náležitostí, následne predstaví poslancom na prvé budúcoročné zasadnutie návrh realizácie. Po tom, ako budú športoviská prenajaté MKP, s.r.o. za účelom ich správy, by mala byť spoločnosť premenovaná.

Premenovaný subjekt by mal podľa schváleného uznesenia začať fungovať od júla budúceho roku. Za návrh hlasovalo všetkých 28 prítomných poslancov.

Zdroj: zilina.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu