Policajti v Žiline kontrolovali cyklistov, počas dvoch hodín zistili viac než 100 porušení pravidiel


Foto: Policajti v Žiline kontrolovali cyklistov, počas dvoch hodín zistili viac než 100 porušení pravidiel Foto: Mestská polícia Žilina

V stredu 23. septembra 2020 vykonala žilinská mestská polícia, v súčinnosti s príslušníkmi okresného dopravného inšpektorátu, preventívno-bezpečnostnú akciu zameranú na vymedzený okruh účastníkov cestnej premávky. Policajti počas akcie kontrolovali cyklistov a ich dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Cyklistická doprava má v Žiline rastúci trend. Počas letnej sezóny sa aj vďaka bikesharingu v uliciach mesta objavujú stovky cyklistov. Mnohí však nejazdia po cestách, ale po chodníkoch pre chodcov. Na viacerých miestach v Žiline chýba infraštruktúra pre bicykle.

Aj to je jedným z dôvodov, prečo v Žiline cyklisti využívajú prevažne chodníky. Na tých však často dochádza ku kolíznym situáciám s chodcami. Na chodníkoch v Žiline jazdia aj kolobežky a elektrokolobežky.


„Akcia sa uskutočnila na základe množiacich sa podnetov o výskyte kolízií medzi chodcami a cyklistami v centre mesta Žilina, konkrétne na ul. Predmestská, A. Bernoláka, Veľká okružná, V. Spanyola a v priestore Farských schodov. Počas necelých dvoch hodín bolo zistených 110 porušení pravidiel cestnej premávky a osobitných ustanovení o cyklistoch,“ uvádza Mestská polícia Žilina na sociálnej sieti.

Najčastejšie išlo práve o jazdu po chodníku. Medzi ďalšie porušenia patrila jazda v protismere, jazda bicyklom po priechode pre chodcov a vstup do zákazu vjazdu cyklistov. Súčasťou akcie bolo aj preventívne pôsobenie na správanie cyklistov, policajti rozdávali náučné letáky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestská polícia Žilina