AKTUÁLNE: Česká republika pribudne na zoznam červených krajín, pri návrate bude treba test


Foto: AKTUÁLNE: Česká republika pribudne na zoznam červených krajín, pri návrate bude treba test Foto: ilustračné - FNsP Žilina

Česká republika sa vzhľadom na pandemický vývoj stane červenou krajinou, pre cestovanie budú platiť sprísnené pravidlá. Tie upresní ešte Ústredný krízový štáb, ktorý aktuálne zasadá. O zaradení Česka medzi červené krajiny informoval Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky:  

„Ktokoľvek sa vráti z územia Česka, s výnimkou pendlerov do 30 km od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov, musí prísť buď s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, alebo prostredníctvom formuláru e-hranica nastúpiť do 5 dňovej domácej karantény a následne byť testovaný. Toto sa bude kontrolovať prostredníctvom námatkových kontrol, aj tzv. “trackovania” mobilných telefónov. Do platnosti to vstúpi od piatka 18. septembra 2020,“ dodal Klus na sociálnej sieti.

Podľa neho zatiaľ Rakúsko a Maďarsko zostávajú v zelenej kategórii, aj pri týchto krajinách hrozí zaradenie do červených krajín kedykoľvek. Ako bezpečné krajiny vyhodnotí Ústredný krízový štáb Švédsko, Bulharsko a Kanadu. V čakacom režime na preradenie k bezpečným krajinám zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko.

Výsledky zo zasadnutia Ústredného krízového štábu by mali byť verejnosti predstavené ešte dnes.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu