Žilina má viac než tisíc bytov pre sociálne bývanie, v poradovníku čaká 249 záujemcov


Foto: Žilina má viac než tisíc bytov pre sociálne bývanie, v poradovníku čaká 249 záujemcov Foto: ilustračné - pixabay

Ceny nehnuteľností na bývanie v Žiline rástli podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) aj v 2. štvrťroku 2020, v priemere narástla cena za meter štvorcový nehnuteľnosti o 21 percent na hodnotu 1 330 eur. Realitný trh expanduje na celom Slovensku.

Spolu s tým sa postupne zhoršuje dostupnosť bývania pre domácnosti s nižším príjmom. Aj keď mnohí očakávali pokles cien nehnuteľností v dôsledku koronakrízy, analytici NBS upozorňujú, že kríza zasiahla rôzne príjmové skupiny nerovnomerne.

Najviac ju pocítili práve ľudia s nižším príjmom, väčšinu dopytu na realitnom trhu však tvoria domácnosti s vyššími zárobkami. A tie sa dokázali vysporiadať s prvou vlnou lepšie. 

Inštitút urbánneho rozvoja pred niekoľkými mesiacmi upozornil, že na Slovensku chýba až 220-tisíc bytov a práve to je jedným z hlavných dôvodov, prečo ceny bytov naďalej rastú. Pre ľudí s nízkymi príjmami, ktorí nedosiahnu na komerčné prenájmy, by mali mať samosprávy vytvorený systém podpory v podobe nájomných bytov s regulovaným prenájmom.

Sociálne byty slúžia aj na preklenutie ťažkých období po neočakávaných situáciach alebo pomoc ohrozeným skupinám obyvateľstva.



Mesto Žilina ma dnes vo vlastníctve takmer 1 100 nájomných bytov, po prepočte na počet obyvateľov najviac medzi krajskými mestami. Napriek tomu bolo k 31. augustu 2020 v poradovníku o mestský nájomný byt 249 žiadateľov.

V prieskume nájomného bývania z roku 2019 informovalo Centrum eko-informácií a terminológie o tom, že v apríli 2019 bola priemerná čakacia doba na mestský byt v Žiline 36 mesiacov. Pre Žilinu uviedol prieskum priemernú mesačnú výšku nájomného na úrovni 95 eur.

Okrem vysokého dopytu je problémom aj to, že niektorí užívatelia sociálnych bytov nespĺňajú platné podmienky pre ich užívanie, napríklad už prekročili stanovenú hranicu príjmu. V minulosti sa vyskytli aj prípady, kedy niektorí nájomcovia parazitovali na systéme a ďalej ich prenajímali za komerčný prenájom.

Spôsob a pravidlá prideľovania nájomných bytov vo vlastníctve mesta Žilina určuje všeobecne záväzné nariadenie, ktoré limituje aj výšku príjmu.

V závere minulého roka schválilo zastupiteľstvo úpravu, podľa ktorej môže voľné byty prideľovať primátor v pomere 50 percent osobám v poradovníku a 50 percent osobám, ktoré odporučí Komisia sociálna, zdravotná a bytová Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Jej členovia rozhodujú podľa závažnosti situácie a urgencie žiadateľov. Po zmene dokáže mesto Žilina flexibilnejšie riešiť niektoré urgentné prípady, za uplynulé obdobie mohlo novým majiteľom prenajať niekoľko desiatok bytov:

„Odovzdaných bolo 31 mestských bytov. Najčastejšie dôvody boli uplynutie doby nájmu, úmrtie či prekročenie príjmu,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu