Európsky týždeň mobility v Žiline upozorní na alternatívne spôsoby dopravy


Foto: Európsky týždeň mobility v Žiline upozorní na alternatívne spôsoby dopravy

Podnietiť európske mestá, aby zavádzali opatrenia zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu a spopularizovať ekologické druhy dopravy je cieľom Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od stredy 16. do utorka 22. septembra 2020. Do kampane, ktorej tohoročnou hlavnou témou je čistejšia doprava pre všetkých, sa tradične zapojí aj mesto Žilina niekoľkými aktivitami. 

Počas celého týždňa bude pre Žilinčanov pripravených množstvo podujatí s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy. Európsky týždeň mobility 2020 v Žiline štartuje v pondelok 16. septembra cykloraňajkami na ulici A. Bernoláka (most na konci Bulváru) v čase od 6.30 do 8.30 hod.

Program bude 17. septembra od 17.00 do 19.00 hod. pokračovať v Stanici Záriečie v Cyklodielni Recykel podujatím s názvom Cyklofórum. Odprezentované na ňom budú zámery nových cyklotrás, ktoré plánuje mesto a ktoré navrhuje občianske združenie Mulica. Návštevníci sa dozvedia aj o legislatíve umožňujúcej nové možnosti v budovaní cykloinfraštruktúry a o dátach o intenzite cyklodopravy, ktoré sa dlhodobo zbierajú v Žiline. 

Možnosti využitia uličného priestoru ukáže 18. septembra Parking day, počas ktorého sa v čase od 15.00 do 18.00 hod. uzatvorí ulica M. R. Štefánika (križovatka s ul. V. Tvrdého po Námestie A. Hlinku). Cieľom je upozorniť na možné alternatívy využitia verejného priestoru namiesto motorovej dopravy a ukázať, že ulica bez áut je pre obyvateľov atraktívnejšia a bezpečnejšia. Mesto Žilina v tejto súvislosti žiada občanov o rešpektovanie dočasného dopravného obmedzenia. 

V pondelok 21. septembra sa do týždňa mobility zapojí aj Žilinská univerzita, ktorá zorganizuje Univerzitné cykloraňajky. Týždeň mobility končí v utorok 22. septembra, kedy je Svetový deň bez áut, počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu v meste.

V čase od 17.00 do 18.30 hod. sa môže verejnosť zapojiť aj do veľkej jesennej cyklojazdy naprieč mestom Žilina so štartom o 17.00 hod. na Námestí Andreja Hlinku. Cyklisti prejazdom upozornia všetkých vodičov na to, že sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky a treba na nich brať ohľad.


„Európsky týždeň mobility má veľký význam najmä v poukázaní na fakt, že existujú aj šetrnejšie spôsoby dopravy v našich mestách. Popri preprave osobnými automobilmi existuje aj v Žiline stále viac možností, ako cestovať tak, že nebudeme zbytočne zaťažovať životné prostredie. Som veľkým fanúšikom týchto riešení a budem veľmi rád, keď benefity v takomto type mestskej mobility nájde čoraz viac Žilinčanov,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne. 


Od konca septembra pokračuje celonárodná kampaň Do práce na bicykli, do ktorej sa tradične zapájajú aj tímy zo Žiliny. Priaznivci cyklistiky sa môžu tešiť aj na ďalšie významné podujatie v meste. Medzinárodné cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú v stredu 16. septembra o 9.30 hod. na Vodnom diele v Žiline prvou etapou. Cieľ etapy je naplánovaný o 12.30 hod. v Žiline, v mieste štartu na vodnom diele. 

Preteky Okolo Slovenska obohatí tiež sprievodné podujatie s názvom Diapozitívna energia na kolesách, v rámci ktorého si bude môcť verejnosť vyskúšať cyklojazdu na trati s dĺžkou vyše sedem kilometrov pri vodnom diele v Žiline.

Návštevníci sa na podujatí, ktorého partnerom je mesto, dozvedia viac informácií o prevencii a vzniku diabetu, k dispozícii bude aj meranie glykémie, špecializované poradenstvo s nutričnou terapeutkou či rady lekára – diabetológa. Aktivity sa budú konať 16. septembra od 10.00 do 16.30 hod. v eXtreme parku v Žiline. Predpokladaný štart cyklojazdy je o 14.00 hod.   


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina