Žilinská župa podpísala ďalšie memorandum, chce pomáhať zrakovo postihnutým


Foto: Žilinská župa podpísala ďalšie memorandum, chce pomáhať zrakovo postihnutým Foto: Žilinský samosprávny kraj

Od začiatku roka podpísali zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja memorandá s hokejovým zväzom či vzdelávacím a výskumným sektorom, včera k nim pribudlo ďalšie - o spolupráci s Výcvikovou školou pre vodiace a asistenčné psy a Slovenskou asociáciou európskych štúdií. Cieľom dohody je pomoc pri riešení problémov nevidiacich a ťažko zdravotne postihnutých ľudí.


Žilinský samosprávny kraj je prvý spomedzi krajov, ktorý memorandum podpísal. Hlási sa ním k podpore projektu Tvorba a optimalizácia lepšej verejnej politiky v záujme odstraňovania bariér spoločenského začlenenia zrakovo postihnutých. 

„Cieľom projektu je optimalizácia a tvorba verejnej politiky, preto sme sa rozhodli osloviť vyššie územné celky. Ako prvá zareagovala žilinská županka, za čo sme veľmi vďační. Myslím si, že keď sa za našu činnosť zasadia aj ľudia, ktorí majú silný hlas čo sa týka regionálnej politiky, tak máme veľkú šancu časť problémov odstrániť,“ povedala koordinátorka projektu Ľubica Radimská. 


Problémy v doprave a zdravotných inštitúciach

Ľudia s vodiacimi psami zažívajú v bežnom živote aj nekomfortné či problematické situácie. Podľa predsedníčky správnej rady Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy Andrey Kujovičovej sú najčastejšími javmi nevedomosť ľudí a nerešpektovanie zákona. 

„Najväčšie problémy sú prístupové práva, jednak nevedomosť niektorých ľudí, že pes má zo zákona právo vstúpiť do priestoru všade, kde má právo vstúpiť jeho majiteľ, a tiež neakceptovanie platnej legislatívy. Ide najmä o oblasť dopravy, kde máme najväčšie problémy. Samozrejme, aj v ostatných oblastiach, či už je to zdravotníctvo, prevádzky obchodných a reštauračných prevádzok.“ 

Zdroj: ŽSK

Žilinská župa je jedinou, ktorá má vo svojej kompetencii aj nemocničné zariadenia a polikliniky. Kraj je podľa predsedníčky Eriky Jurinovej pripravený hľadať riešenia a diskutovať:

„Zo skúseností vyplýva, že ľudia so zrakovým postihnutím v sprievode vodiaceho psa často zápasia s nepochopením či odmietnutím. Chceme ísť príkladom pre iné samosprávne kraje, inštitúcie, či organizácie pri zavádzaní možných riešení problémov týchto osôb. Sme pripravení diskutovať a hľadať riešenia a z pozície samosprávneho kraja aktívne pristupovať k legislatívnym úpravám, ktoré by mohli pomôcť a uľahčiť bežný samostatný život zrakovo postihnutých odkázaných na vodiaceho psíka.“ 

Podľa županky je nevyhnutné sprístupňovať verejné budovy osobám so znevýhodnením, okrem debarierizácie priestorov je však dôležité klásť dôraz aj na vzdelávanie a osvetu. Skupinu nevidiacich a slabozrakých osôb tvorí na Slovensku približne 75-tisíc ľudí. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu