Polícia v Žiline rieši prípad mladíka, ktorý v čase párty tvrdil, že je pozitívny na koronavírus


Foto: Polícia v Žiline rieši prípad mladíka, ktorý v čase párty tvrdil, že je pozitívny na koronavírus Foto: ilustračné / pixabay.com

Žilinská polícia objasňuje prípad z uplynulého týždňa, na ktorý nás opakovane upozornili čitatelia. Mladý muž zdieľal na sociálnej sieti Instagram fotografiu výsledkového listu testovania na ochorenie COVID-19 s pozitívnym výsledkom, následne sa podľa fotografií zúčastnil hromadného podujatia. 

„V predmetnej veci sme prijali trestné oznámenie a vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia s cieľom objasnenia skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku ako aj určenia jeho právnej kvalifikácie. Z uvedeného dôvodu nie je možné k prípadu poskytnúť v súčasnej dobe viac informácií,“ potvrdil žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.


Príspevky o mužovi s koronavírusom na párty zachytené na sociálnej sieti. Zdroj: čitatelia

Po pozitívnom náleze musí osoba zostať v povinnej karanténe, ak by nerešpektovala opatrenie, môže byť podľa Úradu verejného zdravotníctva podaný podnet na príslušné orgány činné v trestom konaní vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Mladík mal ukončenú povinnú izoláciu

Mladý muž, ktorý vyvolal obavy medzi niektorými účastníkmi podujatia, ich podľa vyjadrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) neohrozoval. V čase návštevy mal už ukončenú izoláciu, tá skončila deň pred akciou. 


„Išlo o osobu bez klinických príznakov a akýchkoľvek iných potiaži, ktorá bola pozitívne testovaná 21.8. 2020, následne bola v karanténe do 3.9. 2020. Z karantény bola uvoľnená na základe Usmernenia Hlavného hygienika SR v súvislosti s COVID-19 - 8. aktualizácia, ktoré bolo platné v tej dobe,“ spresnil Martin Kapasný, regionálny hygienik RÚVZ Žilina.

Podľa aktuálne platného usmernenia môže mať asymptomatický pacient bez iných porúch imunity ukončenú izoláciu po minimálne desiatich dňoch od pozitívneho testu bez nutnosti vykonania ďalšieho testu na konci izolácie. To bol aj prípad mladého muža zo Žiliny:

„U týchto bezpríznakových osôb sa predpokladá, že nie sú infekčné, aj keď testovanie ešte môže poukazovať na prítomnosť zvyškov vírusu. Uvedené informácie boli poskytnuté aj Polícii SR,“ dodal Kapasný.

Mužovi teda nemusí hroziť obvinenie zo šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, no vzhľadom na to, že príspevok zdieľal verejne na sociálnej sieti, mohlo by byť jeho konanie klasifikované ako trestný čin šírenia poplašnej správy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu