V trnovskom esíčku sa rozpadáva oporný múr nad potokom, úsek mali v minulosti zatrubniť


Foto: V trnovskom esíčku sa rozpadáva oporný múr nad potokom, úsek mali v minulosti zatrubniť

Úsek cesty tretej triedy v mestskej časti Žilina - Trnové, známy aj ako trnovské esíčko, vníma väčšina vodičov ako nebezpečný. Je to najmä pre šmykľavý asfaltový povrch, kvôli ktorému skončilo za uplynulé roky už niekoľko desiatok áut v potoku či oploteniach rodinných domov. 

Vozovka je na úseku približne 250 metrov príliš úzka, kvôli čomu si väčšie vozidlá musia navzájom dávať prednosť. V minulosti sa počítalo so zatrubnením potoka, rozšírením cesty a vybudovaním chodníkov. Dodnes sa však projekt nepodarilo zrealizovať a mnohí ľudia tak po ceste prechádzajú so strachom.

Pred niekoľkými rokmi tu pribudlo dopravné značenie obmedzujúce maximálnu rýchlosť na 40 kilometrov za hodinu. Časť motoristov ale značky nerešpektuje a jazdí ďaleko rýchlejšie. V daždivom počasí a počas zimného obdobia tak dochádza k mnohým nehodám či škodovým udalostiam.

Správca cesty doteraz neprijal žiadne ďalšie opatrenia, ktoré by zvýšili bezpečnosť motoristov a chodcov. Najnovšie k šmykľavému asfaltovému povrchu pribudlo aj poškodenie oporného múru medzi cestou a miestnym potokom. Upozorňujú na to aj občania v podnete na stránke odkazprestarostu.sk.

Frekventovanou ulicou prejdú denne stovky osobných a množstvo nákladných vozidiel a autobusov. Mnohé jazdia tesne po okraji vozovky s poškodeným múrom. Kamenný múr nespadá pod správcu vodného toku, ale pod správcu cesty tretej triedy. Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) v súčasnosti opravu neplánuje, úsek ale bude monitorovať.


„Správa ciest ŽSK vykonala obhliadku predmetného miesta kamenného múru pri ceste III/2085, na základe ktorej je viditeľný čiastočný rozpad kamenného múru. Kamenný múr budeme priebežne monitorovať a v prípade zhoršenia situácie, správca cesty vykoná dočasné opatrenia na zabránenie prípadného zosuvu krajnice vozovky cesty,“ uviedol Milan Hlávka, riaditeľ Závodu Horné Považie.

V mieste sa začala prepadávať aj vozovka

Obyvatelia by uvítali zatrubnenie potoka a rozšírenie cesty

Breznický potok pretekajúci trnovským esíčkom má v správe Slovenský vodohospodársky podnik. Ten ešte v roku 2015 zrealizoval prvé prípravné práce na regulácii, kedy došlo k výrubu stromov a odstráneniu kríkov. Platné stavebné povolenie bolo vydané v roku 2014, práce však ďalej nepokračovali.

Podľa vtedy platného projektu sa mali uskutočniť stavebné práce na stavbe Žilina Trnové, Trnovka a Breznický potok, úprava potokov. Stavba bola projektovou dokumentáciou rozdelená na 4 stavebné objekty: SO 01 Úprava Trnovky, SO 02 Úprava Breznického potoka, SO 03 Preložka plynovodu a prípojok, SO 04 Preložka vodovodu.

Vtedajší primátor Igor Choma sa snažil urgovať na príslušných miestach, aby bola zabezpečená regulácia potokov a tým aj chránený majetok občanov. Na stavbu boli v tom čase podľa jeho slov vydané všetky povolenia. Slovenský vodohospodársky podnik bol požiadaný, aby zakomponoval finančné prostriedky potrebné na reguláciu daných tokov do rozpočtu na rok 2018.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu