FOTO: Skládky nadrozmerného odpadu vznikajú v Žiline aj napriek možnostiam bezplatného odovzdania


FOTO: Skládky nadrozmerného odpadu vznikajú v Žiline aj napriek možnostiam bezplatného odovzdania
Galéria: 8 fotiek

Na žilinských sídliskách sa objavuje čoraz viac skládok nadrozmerného odpadu. Najčastejšie ide o starý nábytok, veľké elektrospotrebiče či pozostatky pôvodných bytových jadier. Obyvatelia takto nezákonne znečisťujú verejné priestranstvo v oblasti kontajnerových stojísk.

Čoraz častejšie začínajú upozorňovať na situáciu aj samotní občania, ktorí žiadajú nápravu od mestských poslancov či mestskej polície. Vzhľadom na počet nových skládok však bezplatná telefonická linka 159 prijíma len málo oznámení. Mestskí policajti by uvítali, keby boli občania aktívnejší a hlásili každý prípad. Odstránenie odpadu je tak rýchlejšie a pre mesto menej nákladné.

„Ľudia nám volajú ohľadom znečistenia zhruba jeden až dvakrát denne,  čo je vzhľadom k stavu dosť málo. Hliadka, ak nezistí pôvodcu,  potrebuje oznamovateľa, ktorý niekoho konkrétne alebo približne označí. Ak sa táto osoba prizná, dostane pokutu do výšky 33 eur, v opačnom prípade vec spíšeme a pošleme na doriešenie miestne a vecne príslušnému správnemu orgánu,“ spresnil kpt. Miloš Tomašec, komisár mestskej polície Žilina za sídlisko Vlčince.

Privolaná hliadka každý prípad zdokumentuje a pokúsi sa vypátrať pôvodcu. Napriek tomu, že väčšina skládok vzniká počas nočných hodín, sa už v minulosti na základe informácií od obyvateľov bytového domu podarilo zistiť, kto ich založil. 

„Som presvedčená, že tým, že občania protestujú, polícia prichádza a mapuje situáciu, prebieha určitý výchovný proces. Je dôležité, aby ľudia z okien panelákov či na ulici tento proces vnímali čo najčastejšie. Preto sa obraciam na občanov, aby volali linku 159 vždy, keď vidia skládku odpadu pri kontajneroch alebo aj niekde inde,“ hovorí poslankyňa Iveta Martinková.

Napriek hrozbe pokuty a povinnosti odpad aj tak odstrániť, sa mnohí ľudia rozhodnú pre vyhodenie svojho starého zariadenia ku kontajnerom. Mesto Žilina pritom poskytuje možnosť bezplatného odovzdania odpadu v zberných dvoroch a sezónne vykonáva aj bezplatný zber prostredníctvom veľkokapacitných kontajnerov vo všetkých mestských častiach.


Pri odovzdaní odpadu v zbernom dvore stačí mať so sebou občiansky preukaz, ktorý preukáže trvalý pobyt na území mesta Žilina. Za jeden rok môže takto obyvateľ Žiliny odovzdať bezplatne 500 kilogramov odpadu.

Zberné dvory odoberajú nasledovný odpad: vyradené elektrické a elektronické zariadenia, žiarivky a výbojky, autobatérie, monočlánky, akumulátory, druhotné suroviny (papier, sklo, PET fľaše, plastové fólie, TETRA PAK, kovové obaly), motorové, prevodové oleje, obaly z olejov, farby, lepidlá, obaly z farieb, veľkorozmerný odpad (nábytok, zariadenia, koberce…), drobný stavebný odpad (obklady, dlažby… do objemu 1 m3). Neprijímajú však odpad obsahujúci azbest, dechtový papier, liečivá a medicínsky odpad.

Zber nadrozmerného komunálneho odpadu je na území mesta aktuálne vykonávaný v termíne od 31. augusta do 17. októbra. Samospráva organizuje aj bezplatný zber starého elektroodpadu, ktorý sa uskutoční počas dvoch nasledujúcich sobôt - 12. septembra a 19. septembra.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu