Žilinská župa chce od októbra meniť tarifu v autobusoch, cestovné na kratšie vzdialenosti stúpne


Foto: Žilinská župa chce od októbra meniť tarifu v autobusoch, cestovné na kratšie vzdialenosti stúpne Foto: ilustračné

Už od 1. októbra 2020 by malo dôjsť k zmene tarify prímestskej autobusovej dopravy v Žilinskom kraji, ktorá upraví spôsob výpočtu cestovného a zjednotí poskytované zľavy. Z doterajšieho pásmového systému sa tarifa zmení na kilometrovú. Žilinský samosprávny kraj zdôvodňuje zmenu spravodlivejším stanovením ceny za jednotlivé cesty:

„Zmenou sa dosiahne väčšia transparentnosť a spravodlivosť, keďže cena cestovného lístka bude závisieť vo veľkej miere od tarifnej vzdialenosti, ktorú cestujúci precestuje. V rámci zmeny tarify budú zavedené aj prestupné cestovné lístky, ktoré doteraz v prímestskej autobusovej doprave ŽSK neexistovali a cestujúci si pri prestupe na iný autobusový spoj musel kúpiť ďalší cestovný lístok. V súčasne platnej pásmovej tarife sa cestovné menilo skokovo a cestujúci platil rovnako, či precestoval o 3 km viac alebo menej. Zmenou tarify sa niektorým cestujúcim cestovné zvýši, ale naopak niektorým sa zníži,“ uvádza návrh, o ktorom budú rokovať župní poslanci.

Nová tarifa v Žilinskom kraji bude spočívať v kombinácii základnej sadzby na úrovni 60 centov, ku ktorej sa bude pripočítavať 5 centov za každý kilometer. Samospráva chce motivovať obyvateľov k využívaniu dopravných kariet a platbe za lístky elektronickou formou.

Návrh novej tarify. Zdroj: zilinskazupa.sk

V takom prípade bude základná sadzba na úrovni 47 centrov, tarifný kilometer bude stáť 4 centy. Dnes využívajú platby dopravnou kartou pri základnom cestovnom menej než tri pätiny cestujúcich. 

„V súčasne platnej pásmovej tarife je malý rozdiel medzi výškou cestovného plateného v hotovosti a výškou cestovného platného z dopravnej karty, čo cestujúcu verejnosť nemotivuje k využívaniu dopravných kariet. Jedným z cieľov zmeny tarify je teda naučiť cestujúcich, že platba kartou je výhodnejšia, rýchlejšia a bezpečnejšia,“ uvádza odôvodnenie k návrhu novej tarify s tým, že výška zliav v priemere na úrovni 11,8 percenta je najnižšia spomedzi krajov.


Zmene výpočtu ceny sa potešia cestujúci, ktorí cestujú viac ako 25 kilometrov alebo krátke vzdialenosti do dvoch až troch kilometrov. Cesta bude drahšia pre ostatných, teda tých, ktorí cestujú na vzdialenosť v rozmedzí 3 až 25 kilometrov.

Nová tarifa pomôže aj seniorom vo veku od 62 do 70 rokov, keďže pre nich zrušia obmedzujúce podmienky pre získanie zľavneného cestovného lístku. Pre uplatnenie nároku na zľavnené cestovné im bude postačovať doklad totožnosti alebo platný preukaz vydaný dopravcom s fotografiou, menom a priezviskom a dátumom narodenia.

Výhodou elektronických cestovných lístkov bude aj možnosť prestupovania, pri ktorom cestujúci doplatia len ďalšie kilometre bez opätovného uhrádzania základnej sadzby. Budú však musieť stihnúť nastúpiť do 30 minút od času vystúpenia v prvom spoji. Župa v návrhu deklaruje aj záujem zaviesť platby bankomatovou kartou či mobilným telefónom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu