Kliešte v okolí Žiliny žiaľ patria medzi infikované


Foto: Kliešte v okolí Žiliny žiaľ patria medzi infikované

Sezóna chodenia do lesov a výletov začína, preto je nutné upozorniť na známy fakt, že v okolí Žiliny sa nachádzajú ohniská nakazených klieštov. Kliešte sú vďaka svojej malej veľkosti pomerne zákerné a infikovaný si ich nemusí všimnúť niekoľko dní. Samotné prisatie kliešta na kožu ešte nemusí byť nebezpečné, avšak v okolí Žiliny sa nachádzajú ohniská, v ktorých sú kliešte infikované a môžu tak preniesť kliešťovú encefalitídu.

Ochrana je základ

„Pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované,“ informuje tím odborných pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

„Hneď ako si nájdeme prisatého kliešťa je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať,“ informujú ďalej odborní pracovníci. Očkovanie je takisto jedna z možností, začať by sa s ním však malo už v zimných mesiacoch.

Nededza, Kotrčina Lúčka ale aj Hradisko a Dubeň

Na Slovensku nájdeme niekoľko ohnísk kliešťovej encefalitídy. Medzi prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy patria v rámci okresu Žiiina obce Nededza a Kotrčina Lúčka, z blízkeho okolia je to oblasť Hradisko a Dubeň. Pozor si dávajte aj v Petroviciach a v oblasti medzi Krásnom nad Kysucou a Kysuckým Novým Mestom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu