FOTO: V Žiline si dnes pripomenuli obete vojenských táborov PTP


FOTO: V Žiline si dnes pripomenuli obete vojenských táborov PTP
Galéria: 32 fotiek

V Sade na Studničkách, ktorý je súčasťou historického centra Žiliny, si dnes pamätníci, bývalí príslušníci a verejnosť, pripomenuli obete táborov nútených prác.

Pracovné útvary Pomocných technických práporov (PTP) využívali komunisti v rokoch 1950-1954 na trestanie nepohodlných a politicky “nespoľahlivých” občanov. Súčasťou Sadu na Studničkách v Žiline je aj pamätník so spomienkou na obete práporov.

Príslušníci PTP boli často nasadzovaní na ťažké a nebezpečné práce, vrátane uhoľných baní. Tábormi prešlo približne 60-tisíc osôb, z politických dôvodov s klasifikáciou “E” bolo do nich zaradených takmer 22-tisíc osôb.

Spomienku zorganizovala Konfederácia politických väzňov Slovenska, ktorá združuje bývalých politických väzňov a občanov, ktorých práva boli porušené totalitným režimom počas vlády komunizmu. 


Občania druhej kategórie aj po prepustení

Členom PTP a ich rodinám boli pre presvedčenie, názory či kritiku režimu, znemožnený osobný rast, boli prenasledovaní a nútení do fyzicky náročných prác, na ktoré často nemali odborné preškolenie. Fakticky väzni museli pracovať aj v nevhodných hygienických podmienkach.

Galéria: 32 fotiek

Často museli narukovať aj starší muži, zriedkavé neboli ani prípady otcov so synom či vojakov, ktorí už mali vojenskú službu za sebou. Ani po prepustení nečakal bývalých príslušníkov ľahký osud - nemohli si nájsť zamestnanie alebo dokončiť štúdia, rovnaký osud často postihol aj ich potomstvo.  

„Niektorí dodnes nevedia dôvod zaradenia do PTP, stali sa jednoducho obeťou udania alebo negatívneho posudku z rodnej obce. Počas výkonu základnej vojenskej služby v PTP nedostali do ruky zbraň, ale museli s krompáčom a lopatou vykonávať práce v baniach, stavebníctve, lomoch, lesoch a podobne. Vojenská služba im bola predlžovaná neurčitou formou výnimočných vojenských cvičení a ak chceli byť prepustení, museli podpísať, že budú ešte rok alebo dva pracovať v bani ako civilní zamestnanci,“ uviedol na spomienke predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu