Slovenský turista pri výstupe na Kľak zle odbočil, šmykol sa a padal 15 metrov skalným terénom


Foto: Slovenský turista pri výstupe na Kľak zle odbočil, šmykol sa a padal 15 metrov skalným terénom Foto: Horská záchranná služba

V utorok 1. septembra predpoludním požiadal 43-ročný slovenský turista o pomoc horskú záchrannú službu. Počas výstupu smerom na Kľak vybočil z turistického značkovaného chodníka do lesa, kde po pošmyknutí padal približne 15 metrov skalným terénom.

„Pádom si spôsobil poranenie v krížovej oblasti chrbta a odreniny na rôznych častiach tela. Turista sa pokúsil o návrat nad skalu, avšak bolesti chrbta mu to neumožnili. Na pomoc mu vyrazili dve skupiny záchranárov HZS pozemne. Jedna smerovala z Martina, zároveň druhá zo základne na Donovaloch,“ spresňuje Horská záchranná služba.

Muž bol nájdený približne 200 metrov od turistického chodníka pod skalným bralom. Po poskytnutí predlekárskej pomoci a nabalení do vákuového matraca ho záchranári za pomoci lanovej techniky spustili približne 120 metrov cez exponovaný terén a ďalej ho transportovali až ku terénnemu vozidlu na nosidlách.



Zranený turista bol následne prevezený na urgentný príjem do martinskej nemocnice, kde si ho prebral zdravotnícky personál. Počas zásahu v oblasti Kľaku v Lúčanskej Malej Fatre boli záchranári HZS z Veľkej Fatry kontaktovaní aj z cyklopretekov „Merida zelená stopa“.

„Pádom z bicykla v oblasti Krám pri Donovaloch si tržnú ranu kolena spôsobila 32-ročná pretekárka z Anglicka. Po ošetrení, zafixovaní končatiny a zateplení, previezli záchranári HZS pacientku terénnym vozidlom ku štátnej ceste, kde bola odovzdaná privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci,“ uzatvárajú horskí záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba