Žilinská župa má od marca nový etický kódex, porušenie ani žiaden dar zatiaľ neriešili


Foto: Žilinská župa má od marca nový etický kódex, porušenie ani žiaden dar zatiaľ neriešili

V máji aktuálneho roku zverejnila nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) rebríček transparentnosti žúp, v ktorom obsadil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) piatu priečku. Jedným z dôvodov poklesu v rebríčku oproti minulým rokom bol chýbajúci etický kódex volených predstaviteľov.

Transparency vytýkalo samospráve aj to, že dovtedy platný kódex neurčoval ako postupovať v prípade porušenia etických noriem. Nový kódex vstúpil do platnosti 23. marca 2020 a už definuje aj ideálne osobné správanie zamestnancov ŽSK a to, ako majú postupovať v prípade náznakov konfliktu záujmu:

„Zamestnanec ŽSK požiada nadriadeného o rozhodnutie ak si nie je istý vzhľadom na zákaz konfliktu záujmov, či je spôsobilý alebo oprávnený vykonať pracovnú úlohu alebo zúčastniť sa podujatia, na ktoré je pozvaný, zdržiava sa konania, ktoré by viedlo ku konfliktu verejného záujmu s osobnými záujmami a záujmami jemu blízkych osôb a upovedomí svojho nadriadeného ak nastane skutočný, vnímaný a/alebo potenciálny konflikt záujmov,“ vysvetľuje kódex s tým, že takýto konflikt môžu predstavovať rodinné a priateľské vzťahy, členstvo v organizáciách alebo kluboch či predchádzajúce alebo plánované zamestnanie. 

Dary musia zaregistrovať

Nový etický kódex by mali implementovať aj organizácie patriace pod župu, ktorým doteraz chýbal: „Primárnym cieľom nového kódexu bolo jasne zadefinovať pravidlá etického správania zamestnanca, najmä definovať konflikt záujmov, zákaz prijímania darov či podporu budovania etického prostredia - vrátane podpory dôveryhodnosti úradu. Úrad tiež kontaktoval organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti, ktorým podobný etický kódex chýba, aby podľa vzoru ŽSK takýto alebo podobný kódex implementovali do svojich štruktúr,“ uviedla hovorkyňa župy Martina Remencová. 


Zamestnanci nesmú prijať ani dary alebo výhody, ktoré by ich mohli viazať k darcovi alebo reálne či zdanlivo ovplyvniť ich rozhodovanie, prípadne zamestnancov inak ovplyvniť. V tom sú zahrnuté aj bezplatné alebo zľavnené ceny tovarov či služieb, vstupy na športové a kultúrne podujatia alebo prezentácia výrobkov a služieb vyplývajúcich zo skutočného alebo potenciálneho podnikania.

Ak by dar presiahol osobný charakter, a teda nesúvisel s výročím, sviatkami či poďakovaním, musí ho zamestnanec nahlásiť. Register darov je podľa vyjadrenia župy nateraz prázdny. Rovnako podľa slov hovorkyne doteraz neriešili žiadne porušenie kódexu ani konflikt záujmov. Sporné prípady by mala prerokovávať Komisia pre etiku ŽSK. Tá ešte nefunguje: 

„Doposiaľ nebolo riešené žiadne porušenie, ani nebol zaevidovaný konflikt záujmov zamestnanca ŽSK. Komisia pre Etiku ŽSK je ešte v štádiu kreovania členov komisie, to znamená, že boli oslovení členovia zo subjektov mimo ŽSK a tiež predseda komisie Zastupiteľstva ŽSK pre ochranu verejného záujmu za účelom delegovania svojich zástupcov. Predpokladaný termín zasadnutia Komisie pre etiku ŽSK je september 2020,“ uzavrela Remencová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu