Polícia sa začne zameriavať na kontrolu nosenia rúšok na miestach s vyššou koncentráciou ľudí


Foto: Polícia sa začne zameriavať na kontrolu nosenia rúšok na miestach s vyššou koncentráciou ľudí Foto: ilustračné / pixabay.com

V najbližších dňoch budú príslušníci Policajného zboru kontrolovať dodržiavanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. V súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 platí na určitých miestach povinnosť prekrývania horných dýchacích ciest (nos, ústa) rúškom, šálom či šatkou.

„Preventívno-bezpečnostná akcia bude zameraná predovšetkým na miesta s vyššou koncentráciou ľudí, ako sú obchodné centrá, športové a kultúrne podujatia, diskotéky, stanice, vlaky, nemocnice a podobne,“ spresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Podobné kontroly policajti vykonávajú už od začiatku marca v rámci bežnej hliadkovej činnosti. Najnovšie sa im však rozšírili miesta kontrol o ďalšie, so zvýšeným pohybom ľudí.


Od prvého nahlásenia udalosti (začiatok marca) do 27. augusta policajti preverili doposiaľ 3 106 podnetov o porušení lekárom stanovenej karantény, v 1 539 prípadoch išlo o priestupok, porušenie zákazu otvorenia prevádzok preverili 843 podnetov, z nich 388 sa potvrdilo ako priestupok a z 2 942 podnetov porušenia povinnosti nosenia rúšok bolo zaevidovaných 1 594 priestupkov.

„Upozorňujeme, že kto poruší opatrenie prijaté Úradom verejného zdravotníctva, môže mu byť uložená pokuta v blokovom konaní do 1 000 eur a v správnom konaní až do 1 659 eur. Prípady v správnom konaní budú riešiť príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva. Tie posúdia aj prípady, ak nebude zrejmé, či sa osoba dopustila priestupku, napríklad v prípade tvrdenia, že nemôže nosiť rúško zo zdravotných dôvodov,“ dodala hovorkyňa prezídia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Prezídium Policajného zboru