Žilinská univerzita v Žiline predstavila nový dizajn medaily Letnej univerziády, razila ich Kremnica


Foto: Žilinská univerzita v Žiline predstavila nový dizajn medaily Letnej univerziády, razila ich Kremnica Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) ocení športovcov počas Letnej univerziády 2020 novými medailami v originálnom dizajne, ktorý korešponduje s dizajnom log univerziády. Víťazi na prvých troch miestach získajú medaily osobitého štýlu a jedinečného druhu zároveň.   

UNIZA navrhla moderné logo, ktoré odráža sviežosť a dynamiku športového ducha univerziády, vychádza pritom z jej základných farieb. Je na ňom vyobrazené písmeno „U“ ako symbol univerziády, univerzity a univerziádneho ohňa. Spektrum farieb tu na prvý pohľad žiari rovnako ako zažiaria aj jeho budúci majitelia na stupni víťazov.

Nové logo je vyobrazené aj na osobitnej medaile, ktorá pripomína tvar plakety, v rozmeroch 65 x 97 x 3 mm a váhe 200 gramov. Medaily majú matné pozadie kombinované s lesklým nerovnomerne vystúpeným logom. Cieľom bolo dosiahnutie kontrastu.

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

Prepracovaný dizajn medaily a jej výroba so všetkými špecifickými prvkami sa riešila jeden rok, každý detail bol spracovaný veľmi precízne a trpezlivo v spolupráci so špičkovým tímom v Mincovni Kremnica. UNIZA tu nechala vyraziť spolu 582 medailí. 


Šport je súčasťou kultúry a témou pre umelecké diela už od antických čias. Harmonický súlad krásy tela aj duše, dynamika, sviežosť a pestrosť boli hlavnou inšpiráciou pre nášho grafika Ing. Emila Hrabovského pri návrhu loga a následne i medaily LU SR 2020,“ povedal prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., rektor UNIZA. 

Aj otvárací ceremoniál a športové súťaže na Letnej univerziáde SR 2020 môžu vychádzať z umeleckých princípov a vytvoriť neopakovateľný zážitok.  

Príbeh LU SR 2020 sa začal písať už začiatkom roka 2019, mal sa uskutočniť v marci 2020 a naozaj sa splní v októbri 2020. Predchádzala mu intenzívna príprava organizačného tímu UNIZA s takými vlastnosťami, ktoré aj športovcov vedú k vrcholovej športovej činnosti: vytrvalosť, odolnosť, zdokonaľovanie sa. Významné procesy, vrátane celkovej organizácie LU SR 2020,  nevznikajú ľahko, práve preto sú také cenné. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline