V Žiline vyasfaltujú 13-tisíc metrov štvorcových ciest a komunikácií


Foto: V Žiline vyasfaltujú 13-tisíc metrov štvorcových ciest a komunikácií

V júni mesto Žilina zverejnilo zákazku na asfaltovacie práce, ktorých cieľom je opraviť a zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií a chodníkov v Žiline. Existujúci poškodený povrch vozoviek bude vyfrézovaný a následne vyplnený asfaltovým betónom spolu s obrusnou vrstvou. 

Za takmer 200-tisíc eur by mal víťazný uchádzač, spoločnosť VHS-Asfalty, s.r.o., opraviť týmto spôsobom viac než 13-tisíc metrov štvorcových komunikácií. Mesto Žilina zvolilo pri zákazke postup, pri ktorom uchádzači súťažia cenou, avšak vyjadrenou ako pomerom kvantity k stanovenému objemu financií.

V praxi tak získa zákazku ten uchádzač, ktorý dokáže za danú sumu zrealizovať najvyššie množstvo, v tomto prípade počet opravených metrov štvorcových. Ako dodáva hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík, rovnaký postup využila radnica aj v minulom roku pri obstarávaní asfaltových prác: 

„Uvedený spôsob sa nám osvedčil a vytvára väčší konkurenčný priestor, čo následne vedie k lepšej ponuke uchádzačov. Tento spôsob sme využili aj pri obstarávaní zhotoviteľa pre vyznačenie vodorovného dopravného značenia parkovacích miest. Vyčlenili sme v rozpočte na základe finančných možností mesta prostriedky na realizáciu prác a kritériom na hodnotenie ponúk bol počet parkovacích miest. Uchádzač s predloženým najväčším počtom parkovacích miest za daný objem finančných prostriedkov sa stal víťazným uchádzačom,“ dodáva hovorca. 



Typ Mestská časť Ulica Výmera (m2)
Cesta Strážov Priehradná 1000.00
Staré mesto Martina Rázusa 4640.00
Staré mesto križovatka Komenského - Fándlyho - Suvorovova 4200.00
Chodník Solinky Borová 292.00
Solinky Gaštanová 390.00
Budatín Na lány 307.50

V súťažných podkladoch špecifikovalo mesto ako zadávateľ viac než 10-tisíc metrov štvorcových ciest a chodníkov, ktoré chce v Žiline opraviť. Prioritu budú mať práce na križovatke Komenského – Fándlyho – Suvorovova, ktoré sa začnú začiatkom septembra.

K nim pribudnú podľa hovorcu ďalšie lokality až do výšky počtu vysúťažených metrov: „Išlo o predpokladané určenie množstva a časť predmetu diela bola definovaná len m2, pričom tie sa podľa výsledku verejného obstarávania upresnili konkrétnymi miestami v zmysle súťažných podmienok. Mesto uviedlo rozsah, ktorý mu bol známy a tieto úseky miestnych komunikácií  a chodníkov sme mali v pláne s určitosťou zrealizovať, pričom ostatné lokality upresníme po podpise zmluvy o dielo na základe parciálnych objednávok mesta v zmysle zmluvy a súťažných podmienok,“ uzavrel Miškovčík


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu