VIDEO: Mestské škôlky a školy v Žiline sú pripravené na štart školského roka


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Žilinské materské a základné školy sú pripravené pred začiatkom nového školského roka, ktorý odštartuje v bežnom termíne - stredu 2. septembra 2020. Dochádzka je pre žiakov povinná.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pripravilo pre vedúcich predstaviteľov vzdelávacích inštitúcií pokyny a usmernenie. V týchto dňoch vrcholí príprava na začiatok roku aj v Žiline, kde prebiehajú rokovania a porady s vedúcimi pracovníkmi školských zariadení.

Školy budú musieť zabezpečiť pri vstupe do budovy dezinfekciu rúk. Počas prvých dvoch týždňov budú rúška v interiéri povinné pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov.  Následne školy prejdú na takzvaný semafor, ktorý obsahuje tri rôzne fázy - zelenú, oranžovú a červenú.

„Školy v zelenej fáze budú fungovať v štandardnom režime. Tie, v ktorých sa objaví podozrenie, budú musieť dodržiavať prísnejšie hygienické opatrenia. Žiaci zo škôl s červeným označením sa budú vzdelávať dištančne,“ vysvetlil minister školstva Branislav Gröhling.

Primátor Peter Fiabáne hovorí, že časť zodpovednosti je aj na rodičoch: „Budeme očakávať a žiadať od rodičov, aby rešpektovali to, že do školského zariadenia nebude môcť vstúpiť dieťa, ktoré má podozrenie, že sa nakazilo koronavírusom a rešpektovali opatrenia, ktoré budú fungovať na pôde škôl. Školy sme vybavili potrebnými pomôckami, štatutári vedia, čo majú robiť. Dnes prebieha posledné poučenie zo strany epidemiológov a hygienikov.“ 


Do prvého ročníka základných škôl nastupuje viac ako 800 detí, ďalších 600 prvýkrát nastúpi do materských škôl. Mestu Žilina sa ale nepodarilo uspokojiť všetky požiadavky na umiestnenie do predškolského zariadenia, podľa primátora sa snažia kapacity vylepšovať.

Žilinská radnica aktuálne končí s rekonštrukciou štyroch predškolských zariadení, po renovačných prácach už finišuje sťahovanie nábytku a zariadenia tak, aby boli škôlky pripravené na štart nového školského roka. V tom nadchádzajúcom plánuje mesto zrekonštruovať materské školy v Závodí a na Hlinách VIII, v roku 2021/2022 k nim pribudnú ďalšie dve škôlky. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu