Horskí záchranári v Žilinskom kraji zasahovali počas víkendu pri ôsmich prípadoch


Foto: Horskí záchranári v Žilinskom kraji zasahovali počas víkendu pri ôsmich prípadoch Foto: Horská záchranná služba

Horskí záchranári v Žilinskom kraji mali opäť rušný víkend, počas dvoch dní zasahovali až pri ôsmich prípadoch. Pomoc potrebovali najmä turisti, ktorí si počas túry spôsobili zranenie, ale aj dvaja športovci či žena so srdcovou nevoľnosťou.

K prvému zásahu boli vyslaní v sobotu 22. augusta popoludní, pomoc potrebovala 37-ročná slovenská turistka uviaznutá na rázcestí „B“ a „C“ variantu Ferraty HZS na Martinských holiach. Žena nedisponovala potrebným ferratovým setom a nebola schopná sa vrátiť a ani pokračovať ďalej.

Záchranári HZS po príchode na miesto žene poskytli potrebný výstroj a následne pomocou istenia s ňou vystúpili „B“ variantom ferraty k terénnemu autu, ktorým ju zviezli na parkovisku na Martinských holiach, odkiaľ pokračovala v sprievode rodinných príslušníkov,“ spresňujú horskí záchranári.

Medzitým vyrazili na zásah aj záchranári vo Vrátnej, kde sa na Pasekách uskutočnil tréning pred Slovenským pohárom v zjazde na horských bicykloch. Ich pomoc potrebovali dvaja pretekári vo veku 13 a 14 rokov so zranením členka a podozrením na zlomeninu lopatky. Oboch záchranári vyšetrili, zranenia im zafixovali a následne ich transportovali do nemocnice v Žiline.

Na poludnie bol na tiesňovú linku 18 300 nahlásený úraz členka slovenskej turistky, ktorá spadla na žltom turistickom chodníku vedúcom z Chaty na Grúni na Poludňový Grúň. Záchranári ženu na mieste vyšetrili, zranenú končatinu jej zafixovali a následne ju pomocou Rakúskeho vozíka transportovali k autu a odtiaľ do Štefanovej, kde si ju prevzala posádka RZP.

Zásah horských záchranárov pri Kolibe Podžiar | Zdroj: HZS

V popoludňajších hodinách boli záchranári Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Malá Fatra požiadaní postupne o pomoc pre štyroch ďalších turistov. V prvom prípade sa jednalo o hlbokú sečnú ranu na predlaktí, ktorú si spôsobil 34-ročný český turista pádom na turistickom chodníku v blízkosti Chaty pod Suchým.


„Záchranári HZS sa na chatu dostali terénnym automobilom, mužovi ranu ošetrili. Ešte na chate boli požiadaní o pomoc aj pre 55-ročnú českú turistku s nevoľnosťou - zvracaním a celkovou slabosťou. Tú vyšetrili, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť, po ktorej sa jej stav zlepšil a následne ju spolu so zraneným turistom transportovali do Nezbudskej Lúčky,“ spresnila Horská záchranná služba.

Ženu v Nezbudskej Lúčke čakal zájazdový autobus. na ktorý nastúpila. Muž pokračoval so záchranármi HZS do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Približne po hodine od prvej žiadosti o pomoc bola nahlásená nevoľnosť ďalšieho 30-ročného slovenského turistu na Chate na Grúni. Muž pravdepodobne následkom dehydratácie pociťoval tŕpnutie končatín, kŕče a mal pocit na zvracanie. Záchranári muža vyšetrili, podali mu infúznu liečbu a následne ho zviezli do Štefanovej, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne.

Ešte počas návratu zo zásahu na Chate na Grúni boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc z turistického chodníka, zhruba 50 metrov pod Suchým, kde sa nachádzala vyčerpaná 68-ročná česká turistka. Na Chatu pod Suchým sa záchranári dostali terénnym automobilom a odtiaľ už smerovali pozemne. Ženu vyšetrili a následne na nosidlách transportovali ku chate a odtiaľ terénnym automobilom do Varína, odkiaľ už pokračovala v sprievode manžela.

O niečo vážnejší prípad riešili horskí záchranári v nedeľu, kedy potrebovala pomoc 66-ročná turistka z Poľska. Tá počas túry v Malej Fatre začala pociťovať srdcovú nevoľnosť a sťažené dýchanie. Na pomoc ku kolibe Podžiar jej odišli záchranári HZS, ktorí jej poskytli neodkladnú prvú pomoc.

„Vzhľadom na vážnosť zdravotného stavu požiadali horskí záchranári o spoluprácu posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo Žiliny, ktorá pristála priamo na mieste udalosti. Po lekárskom vyšetrení bola pacientka naložená na palubu vrtuľníka a transportovaná do nemocnice,“ uvádza HZS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba