Prísť, zažiť a zvíťaziť: Na Letnej univerziáde SR 2020 v Žiline si zmeria sily 500 športovcov


Foto: Prísť, zažiť a zvíťaziť: Na Letnej univerziáde SR 2020 v Žiline si zmeria sily 500 športovcov Foto: ilustračné - pixabay.org

V termíne od 5. do 8. októbra sa za účasti všetkých krajov Slovenskej republiky, desiatok univerzít a niekoľkých stredných škôl a gymnázií uskutoční na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA) Letná univerziáda Slovenskej republiky 2020. Fyzickú zdatnosť a duševnú rovnováhu si počas niekoľkých dní zmeria takmer 500 športovcov v 15 športoch.

Pre univerzitu v Žiline nejde o premiéru, usporiadateľom letnej univerziády bude už po štvrtýkrát. Na súťaži sa predstavia aj niekoľkí reprezentanti, súťažiť sa bude v športových disciplínach atletika, lukostreľba, šach, basketbal, orientačný beh, šerm, 3x3 basketbal, aerobic, volejbal, cyklistika, plážový volejbal, tenis, futbal, silový trojboj a plávanie. 

Spolu 13 súťaží usporiada univerzita prevažne vo svojich alebo prenajatých objektoch, ale napríklad futbal bude prebiehať na hlavnom futbalovom štadióne MŠK Žilina a plávanie v MKP Žilina. Športové súťaže v atletike a aerobicu sa budú konať v Bratislave

Práve tu začína 1. septembra 2020 prvá súťaž v atletike, a to ako súčasť memoriálu Martina Babiaka. Aerobik bude v Bratislave organizovaný ako medzinárodná súťaž v novembri, ak povolí epidemická situácia medzinárodnú účasť. 

Prihlášky do začiatku októbra

O súťažnom systéme, pravidlách a kvalifikáciách v kolektívnych aj individuálnych športoch informuje organizátor na webe www.lusr2020.uniza.sk, kde je od 2. marca 2020 spustená elektronická registrácia športovcov. Registrácia na atletiku je možná len do 28. augusta 2020.

Prihlášky na LU SR 2020 je potrebné zasielať výhradne elektronicky najneskôr do 1. októbra 2020. Účasť musí potvrdiť predseda Športovej komisie Slovenskej asociácie univerzitného športu na základe výkonnosti prihláseného športovca. Súčasťou univerziády bude aj otvárací ceremoniál dňa 5. októbra 2020. 

„Nové logo LU SR 2020, vlastná inštrumentálna hudba, atraktívny sprievodný program aj so zapálením univerziádneho ohňa presvedčia každého účastníka o vysokej úrovni celoslovenskej športovej akcie. Úvodnou súťažou so štartom hneď po slávnostnom otvorení univerziády bude súťaž v cyklistike MTB XCO. Pre najlepších športovcov budú pripravené unikátne medaily,“ sľubujú organizátori.


S viacerými novinkami a vylepšeniami

Nielen otváraciemu ceremoniálu, ale hlavne organizačnému, technickému, personálnemu a materiálnemu zabezpečeniu jednotlivých športov, sa venujú organizátori v plnom prúde.

Synergia organizačného tímu, inteligentný dopravný systém, technické zabezpečenie cyklotrasy, tratí pre orientačný beh a ďalších športovísk, nové zrekonštruované internáty pre súťažiacich, stan s nabíjacími stanicami od SSE, autobusy od SAD Žilina a mnohé ďalšie sú silnými podpornými benefitmi, ktoré sú pripravené pre lepšie fungovanie celkového ekosystému športovcov na LU SR 2020.

Vysokoškolský šport má na Slovensku silnú tradíciu, v roku 2019 sme si pripomenuli 100. výročie od jeho vzniku: „Nech cítiť odhodlanie a sebavedomie športovcov, bojového ducha v každej disciplíne, súdržnosť a podporu pri každej príležitosti, v každom zápase. Nikdy sa nevzdať a bojovať až do konca nech platí nielen v športe. Ďakujem všetkým, ktorí sú súčasťou tohto projektu, LU 2020 SR, že im záleží na univerzitnom športe. Spoločne tak vytvárame identitu univerzity, ktorá je otvorená novým výzvam. UNIZA si všíma jedinečnosť študenta a podporuje jeho zdravého ducha aj telo,“ vysvetlil rektor Žilinskej univerzity v Žiline prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD. 

„Aj napriek niekoľkým obmedzeniam spôsobených vplyvom koronakrízy plne rešpektujeme aktuálne platné nariadenia a veríme, že Letná univerziáda prebehne tak, že bude spokojné vedenie univerzity, mesto, aj zástupcovia jednotlivých univerzít a všetci zúčastnení,“ dodal PaedDr. Róbert Janikovský, riaditeľ Ústavu telesnej výchovy UNIZA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline