Na župnej infolinke prijali už viac než 2 000 hovorov, ľudí zaujíma testovanie aj rizikové krajiny


Foto: Na župnej infolinke prijali už viac než 2 000 hovorov, ľudí zaujíma testovanie aj rizikové krajiny Foto: ilustračné - pixabay

V začiatkoch šírenia koronavírusu na Slovensku spustil Žilinský samosprávny kraj tri informačné linky, na ktorých poskytujú dobrovoľníci - medici informácie volajúcim. Jedna z liniek funguje od 19. marca až dodnes, pričom v prípade potreby vie župa opäť rozšíriť počet dostupných telefónnych čísiel.

„Reagovali sme na to, že štátne linky boli neustále preťažené a mnoho ľudí potrebovalo informácie a poradiť. Takto prispievame k väčšej informovanosti o situácii s ochorením COVID-19. Medik na telefóne poskytuje informácie každému, kto v tejto súvislosti potrebuje poradiť, či usmerniť, prípadne zodpovedať otázky. Aktuálne máme aktívne jedno telefónne číslo, kde informácie poskytuje naďalej študent medicíny,“ vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

Najväčší nápor zažívali telefonisti do mája, dnes je priemerný počet telefonátov za týždeň na úrovni približne 35. Volajúcich zaujímajú najmä možnosti testovania na koronavírus či obmedzenia pre vycestovanie do zahraničia:

„Od spustenia infoliniek evidujeme približne 2050 telefonátov.  Od júna sme ponechali funkčnosť jednej infolinky, z dôvodu nižšieho počtu volaní. Volajúci sa najčastejšie zaujímajú o to, kde sa môžu dať otestovať, ako je to s uhrádzaním poplatkov za testy, či si ich musia platiť. Pýtajú sa na to, ktoré krajiny sú rizikové. Ďalej ich zaujímajú odporúčania po návrate z dovolenky v zahraničí. Na infolinku volajú aj lekári,“ dodala Pekarčíková.

Podobne ako mesto Žilina, kde včera zasadal krízový štáb, je aj župa pripravená reagovať na vývoj situácie s COVID-19 a opäť rozšíriť počet liniek. Aktuálne aktívne telefónne číslo je 0915 396 428.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu