Meteorológovia dnes varujú pred silnými búrkami s krúpami a prívalovými zrážkami


Foto: Meteorológovia dnes varujú pred silnými búrkami s krúpami a prívalovými zrážkami

Počas dnešného dňa (17. augusta 2020) sa očakáva na území Žilinského kraja výskyt silných búrok s krúpami a prívalovými zrážkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre väčšinu okresov v Žilinskom kraji výstrahy druhého stupňa.  Na Orave a Kysuciach platí zatiaľ najnižší prvý stupeň.

Meteorologická výstraha 2. stupňa bola vydaná pre okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Bytča, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Dolný Kubín a jej trvanie je dnes od 11:00 hod. do polnoci.

V uvedených okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 60 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 18 - 25 m/s (65 - 90 km/h), pričom po dobu platnosti výstrahy môžu byť ojedinele kumulované úhrny zrážok 60 až 110 mm. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ spresňuje SHMÚ.


Pri podobných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Meteorologická výstraha 1. stupňa bola vydaná pre okresy Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo a Tvrdošín, jej trvanie je určené taktiež v čase od 11:00 hod. až do polnoci.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h), pričom po dobu platnosti výstrahy ojedinele môžu byť kumulované úhrny okolo 60 mm,“ dodávajú meteorológovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ