Žilinská nemocnica: Situácia burcuje lekárske odbory, hrozí štrajk


Foto: Žilinská nemocnica: Situácia burcuje lekárske odbory, hrozí štrajk

Lekárske odborové združenie (LOZ) hrozí vyhlásením celoslovenskej štrajkovej pohotovosti lekárov. Stane sa tak v prípade, že 13 žilinským lekárom naozaj uplynú výpovedné lehoty výpovedí, ktoré dali pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na internom oddelení. Fakticky sa tak LOZ postavilo za lekárov, keďže nový riaditeľ Drugaj ich podmienky nekomentoval.

So svojou silou približne 3000 lekárov by tak mohli vyburcovať k ďalšej akcii aj Ministerstvo zdravotníctva, ktoré situáciu neriešilo dostatočne a ponechalo jej riešenie v kompetencii nového riaditeľa. „Pokiaľ dialóg bude naďalej zlyhávať a riaditeľ nebude vnímať potreby interného oddelenia a to, že lekári nežiadajú nič navyše, len aby sa situácia riešila, tak potom bude nasledovať ďalší náš krok,“ povedal šéf odborov Peter Visolajský. Štrajk vraj nie je jediné riešenie, ostatné alternatívy však Visolajský nechcel konkretizovať.

4 požiadavky lekárov, ktoré sa vraj nemenili

Predseda LOZ reaguje aj na vyjadrenia ministra Viliama Čisláka o tom, že žilinskí lekári vo výpovednej lehote majú stále nové požiadavky. Spolu so svojimi kolegami odovzdali do podateľne Úradu vlády SR list premiérovi Robertovi Ficovi. Upozorňujú ho na rozpor medzi vyjadreniami ministra a tým, ako sa menia požiadavky lekárov. „My sme na základe toho, že pán minister sa vyjadril, že lekári majú stále nové požiadavky a už to hraničí s vydieraním, informovali pána premiéra, že nové požiadavky neexistujú,“ skonštatoval Visolajský.

Zároveň zopakoval štyri základné požiadavky lekárov – rekonštrukciu oddelenia, viac lôžok, transparentné výberové konanie na primára oddelenia v čo najkratšej možnej dobe a umožnenie návratu lekárom vo výpovedi. Pritom minister zdravotníctva Viliam Čislák už v marci sľúbil, že počet lôžok na internom oddelení bude navýšený o desať a do konca septembra by mala byť hotová aj modernizácia interného oddelenia vo výške 590 tisíc eur. Na tú má od štátu nemocnica dostať dotáciu.

Šéf odborov spochybňuje aj poverenie súčasnej vedúcej lekárky interného oddelenia

„Spochybňujeme spôsob, akým došlo k povereniu Renáty Oláhovej vedením interného oddelenia. Jej ignorovanie a neochota riešiť problémy pacientov interného oddelenia, a to aj napriek tomu, že naše výhrady potvrdil regionálny úrad verejného zdravotníctva, ju z morálneho aj profesionálneho hľadiska diskvalifikujú na post vedúceho lekára interného oddelenia,“ vysvetlil Visolajský. Vývoj situácie po tom, ako nový riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Pavol Drugaj v utorok 31. marca ponúkol trinástim nespokojným lekárom interného oddelenia okamžitú výpoveď, budeme sledovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu