Od roku 2015 zaznamenala cyklotrasa Budatín – Vodné dielo pol milióna prejazdov


Foto: Od roku 2015 zaznamenala cyklotrasa Budatín – Vodné dielo pol milióna prejazdov Foto: ŽSK

Cyklotrasa Budatín – Vodné dielo v dĺžke 4,5 kilometra oslavuje pol milióna prejazdov, métu dosiahla za päť rokov. Prví cyklisti sa po nej previezli v roku 2015 a počet jej užívateľov s rokmi rastie.

Doteraz najsilnejším mesiacom bol apríl, kedy cyklosčítač na lávke cez biokoridor zaznamenal viac než 21-tisíc prejazdov cyklistov. Na vybudovaní trasy sa podieľal Žilinský samosprávny kraj a Kia Motors Slovakia.

Už onedlho by sa mali cyklisti dočkať oficiálneho otvorenia trasy na opačnej strane, ktorá vzniká s podporou európskych štrukturálnych fondov. Nová trasa bola vybudovaná v rámci projektu „Na bicykli k susedom“ zrealizovaného v partnerstve s Moravsko-sliezskym krajom.

Po jej odovzdaní do užívania vznikne súvislý, takmer 30 km dlhý, okruh Budatín – Strečno a späť, ktorý zároveň poskytne vhodné podmienky pre „hviezdicové rozvetvenie“ v súčasnosti plánovaných alebo už budovaných cyklodopravných trás do jednotlivých regiónov Žilinského kraja. 


 

„Z okruhu povedú cyklodopravné trasy do Bytče, Terchovej, Rajeckej doliny, na Kysuce a do Turca. Zámer vybudovania celého úseku Vážskej cyklodopravnej trasy na území nášho kraja (160 km) s priamym prepojením do takmer všetkých župných regiónov vytvorí kvalitnú ponuku pre prijatie a uspokojenie oveľa väčšieho množstva cyklistov, ktorí môžu na území kraja zostať aj niekoľko dní,“ doplnil odborník na cyklodopravu ŽSK Juraj Hlatký. 

V júni bola slávnostne zahájená výstavba cyklomagistrály do Terchovskej doliny, ktorej cieľom je vybudovanie cyklistickej komunikácie z obce Teplička nad Váhom až do Belej. Viac než 23 kilometrov nového cyklochodníka by malo byť postavených do roku 2022. 

Žilinská župa má už vydané stavebné povolenie pre pokračovanie cyklotrasy Žilina - Kotešová, financovať ju chce z eurofondov. Nový úsek by mal viesť spod cestného mosta po ľavom brehu Váhu s následným premostením rieky a jej pokračovaním cez Bytču až na hranicu s Trenčianskym samosprávnym krajom.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu