Do práce na bicykli budú v septembri bicyklovať aj Žilinčania, registrácia do kampane už prebieha


Foto: Do práce na bicykli budú v septembri bicyklovať aj Žilinčania, registrácia do kampane už prebieha Foto: ilustračné - pixabay

Ani tento rok nebude v Žiline chýbať kampaň Do práce na bicykli, ktorej cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej dopravy v mestách. V celonárodnom súťažení si môžu obyvatelia miest merať sily v dochádzaní do práce na bicykli od 1. do 30. septembra. 

Registrácia prebieha na internetovej stránke a Žilinčania sa môžu pripojiť do 7. septembra. Projekt chce motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a zlepšiť využívanosť tejto formy alternatívnej dopravy. 

Okrem toho súťaž Do práce na bicykli motivuje aj samotných uchádzačov, ktorí môžu získať ceny v podobe elektrického bicykla, elektrokolobežky či skladacích bicyklov. Samosprávy s počtom viac ako 100 registrovaných súťažiacich hrajú o päť verejných cyklopúmp a 25 cyklistických stojanov. 

Žiline sa podarilo získať cyklostojany a pumpy v roku 2018, kedy patrila medzi päticu vyžrebovaných samospráv. Mesto zatiaľ nechýbalo ani v jednom zo siedmych ročníkov.

„Som veľkým fanúšikom všetkých aktivít na podporu bezemisnej mobility v našich mestách. Preto som veľmi rád, že sa Žilina opäť zapája do kampane Do práce na bicykli. Doteraz sme sa zúčastnili všetkých siedmych ročníkov, pričom prvé dva boli organizované bez pomoci centrálneho systému evidencie jázd. Teší ma, že v celoslovenskom hodnotení dosahujeme popredné priečky a účasť z roka na rok stúpa. Pozitívne je, samozrejme, aj to, že alternatívna preprava po meste prostredníctvom bicyklov či kolobežiek má stále viac priaznivcov,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.   

Radnica chce dobudovať cyklistickú sieť


Cyklisti v Žiline budú mať možnosť využívať asi osem cyklotrás v meste, plus turistické cyklotrasy, ktoré sa nachádzajú mimo intravilánu mesta, najmä v oblasti vodného toku rieky Váh. V súčasnosti je vo výstavbe aj Terchovská cyklomagistrála a úsek cyklotrasy H3 na Solinkách.

„Našou víziou je dobudovať cyklistickú sieť aj o menej významné cyklotrasy spájajúce niektoré mestské časti s mestom, ako aj prepojenie hlavných cyklotrás vzájomne. Aktuálne pracujeme na príprave ďalších úsekov cyklotrás, ako sú úseky cyklotrasy H2 v smere zo Soliniek do centra, V9 na Rosinskej ceste, V10 na Štefánikovej ulici a V1 spájajúcej Hájik s centrom,“ priblížil primátor Peter Fiabáne.   


Celoslovenskej kampane Do práce na bicykli sa vlani zúčastnilo dovedna 99 miest a obcí, pričom bicyklom sa do zamestnania prepravovalo počas mája 12 867 účastníkov. V roku 2018 sa zapojilo 11 000 cyklistov z 81 samospráv.

V Žiline v rámci uvedenej aktivity využilo vlani bicykel na prepravu do práce 191 tímov zo 79 žilinských spoločností. Do projektu sa zapojilo až 660 žilinských cyklistov, čo bolo o 130 viac ako v roku 2018. Najlepší žilinský tím Transport Team triumfoval v počte najazdených kilometrov aj v počte jázd. Cyklisti tohto tímu odjazdili minulý rok 3 288 kilometrov a absolvovali 174 jázd.

Tento rok bude vyhodnocovať tímy aj samotné mesto, vyberie víťazov s najvyšším počtom najazdených kilometrov a tím s najvyšším počtom jázd. V rámci bonusovej kategórie bude vyžrebovaný jeden z účastníkov, ktorí najazdili aspoň 2/3 ciest do práce a z práce na bicykli v monitorovanom období alebo počas súťaže najazdili minimálne 500 kilometrov na bicykli.

Koordinátorom a odborným garantom súťaže na celoslovenskej úrovni je  Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. Lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Žilina je Ľuboš Slebodník z referátu mobility na Mestskom úrade v Žiline. Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu