V Žilinskom kraji vzrástli medziročne ceny bývania o 21 percent


Foto: V Žilinskom kraji vzrástli medziročne ceny bývania o 21 percent Foto: ilustračné - pixabay

Rast cien na realitnom trhu v Žilinskom kraji a na Slovensku sa nezastavil ani počas pandémie koronavírusu, vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska. Tá zverejnila prehľad priemerných cien v 2. štvrťroku 2020.

Oproti prvým trom mesiacom vzrásti na Slovensku ceny o 3,6 percenta, medziročne o 11,2 percenta. V Žilinskom kraji je priemerná cena za meter štvorcový nehnuteľnosti na úrovni 1 330 eur, v druhom kvartáli minulého roka zaplatili v priemere záujemcovia 1 099 eur za meter štvorcový.

Za rok narástli ceny v Žilinskom kraji o 21 percent, po Košickom je rast u nás druhý najvyšší. Analytici národnej banky predpokladajú, že súčasný vývoj dostupnosť bývania ešte viac zhorší:

„Rast zaznamenali priemerné ceny bytov, ako aj priemerné ceny domov. Jednoznačne najvyšší rast bol pozorovaný v Košickom kraji, na medziročnej báze sa však ceny bývania zvýšili v každom kraji. Zároveň pre druhý štvrťrok predpokladáme z dôvodu krízy výrazný pokles makroekonomických ukazovateľov ako HDP, mzdy či disponibilný príjem. Dôsledkom tohto vývoja  je  dočasné  zásadné  zhoršenie  indikátorov  dostupnosti  bývania.“


Realitný trh rastie aj vďaka tomu, že kríza zasiahla rôzne príjmové skupiny nerovnomerne - podľa NBS ju pocítili najmä ľudia s nižším príjmom, pričom domácnosti s vyššími zárobkami sa dokázali s jej dopadmi lepšie vysporiadať. Práve tí tvoria aktívnu väčšinu dopytu.

Problémom začína byť nadhodnocovanie cien pri bytoch: „V prípade dostupnosti bývania v bytoch je nárast hodnôt indexu ešte výraznejší. Košický a Žilinský kraj sa prvý krát od roku 2013 preklopili cez nulu do kladných čísiel. Nula je v prípade indexu HAI práve hranica určujúca, či sa bavíme o nadhodnotených (kladné hodnoty) alebo podhodnotených cenách nehnuteľností (záporné).“





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu