V Žiline sa bude hrať univerzitný hokej, po roku príprav vstupuje HC UNIZA do prestížnej ligy EUHL


Foto: V Žiline sa bude hrať univerzitný hokej, po roku príprav vstupuje HC UNIZA do prestížnej ligy EUHL Foto: HC UNIZA Žilina

Po rokoch neistoty ohľadom budúcnosti žilinského hokeja svitá tomuto športu na lepšie časy. V júni odpredalo mesto Žilina hokejový klub novému majiteľovi, ktorý prišiel s dlhodobou víziou rozvoja. Teraz prichádza pre hokejovú mládež a športovú verejnosť v Žiline ďalšia dobrá správa.

Dvanásťmesačné úsilie od založenia HC UNIZA vyústilo do prihlášky, na základe ktorej sa univerzitný tím zapojí v budúcej sezóne do prestížnej European University Hockey League (EUHL). Mladí hokejisti by si mali od začiatku októbra postupne zmerať sily po dvakrát s deviatimi súpermi, vždy v jednom domácom a jednom vonkajšom zápase:

„Po roku existencie a zdĺhavých prípravách sa staneme členom medzinárodnej ligy EUHL, v ktorej chceme reprezentovať tak Žilinskú univerzitu, ako aj samotné mesto - či už u nás, alebo v zahraničí. Univerzitný tím prináša nové možnosti mladým hokejistom, pre ktorých je to ďalšia možnosť ukázať sa,“ povedal predseda klubu Alexander Gašparovič.

Univerzitná liga tak prinesie do Žiliny deväť domácich hokejových zápasov na zimnom štadióne. Vďaka prepojeniu so Žilinskou univerzitou pomôže hokejistom v ich rozhodnutí o budúcej kariére, v školskom tíme budú mať možnosť študovať a zároveň hrávať. 

„Pre mládežníckych hokejistov sa Žilina stane atraktívnejšou, lebo vedia, že po skončení strednej školy sa nemusia hneď presadiť v seniorskom tíme alebo ukončiť kariéru a venovať sa štúdiu. Na univerzite dostanú individuálny študijný plán a takisto štipendium,“ dodáva Gašparovič. 


Tím HC UNIZA v minulej sezóne. Zdroj: HC UNIZA

Dnes je isté, že si žilinskí univerzitní hokejisti zmerajú sily s náprotivkami z Banskej Bystrice, Nitry, Trenčína, Zlínu alebo Prahy. Tento rok bude liga zastúpená univerzitami zo Slovenska, Česka, Rumunska a Maďarska, predbežný záujem ale prejavujú aj iné okolité krajiny. V budúcnosti sa môže zoznam tímov rozšíriť napríklad o Viedeň alebo Salzburg.

Hranie za HC UNIZA je podmienené tým, že je športovec zároveň študent vysokej školy, maturitného ročníka alebo ročný absolvent vysokej školy. Dnes káder tvoria študenti univerzity, v budúcnosti ale nemusia byť priamo z tej v Žiline:

„Zatiaľ máme vytvorený káder výlučne zo študentov UNIZA, nie je to však pravidlo, že hráč musí byť na Žilinskej univerzite. Preto nevylučujeme možnosť, že bude za nás hrať aj niekto z inej vysokej školy, kde univerzitný hokejový tím nemajú,“ informuje predseda klubu. 

Univerzitný tím sa predstavil v minulej sezóne na turnaji v Nitre, pričom reprezentovali ho výlučne hráči, ktorí zároveň študovali. Liga má naplánovaný štart na jeseň, o zahájení sezóny vrátane rozpisu domácich zápasov plánuje HC UNIZA informovať na tlačovej konferencii.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu