AKTUÁLNE: Národná kriminálna agentúra zasahuje v Žilinskom kraji v rámci akcie REZERVA


Foto: AKTUÁLNE: Národná kriminálna agentúra zasahuje v Žilinskom kraji v rámci akcie REZERVA Foto: ilustračné

Národná kriminálna agentúra (NAKA) opäť zasahuje v súvislosti s prípadom možnej korupcie v Správe štátnych hmotných rezerv. Akcia s krycím názvom “REZERVA” súvisí s bývalým šéfom štátnej firmy Kajetánom Kičurom, ktorý pochádza zo Žilinského kraja.

Zásahy momentálne prebiehajú okrem Žilinského kraja aj v Trenčianskom: „NAKA pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Správy štátnych hmotných rezerv SR a od rána vykonáva zaisťovacie úkony v Žilinskom aj Trenčianskom kraji. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

Počas aprílovej akcie vykonala elitná jednotka polície raziu aj priamo v dome Kajetána Kičuru v Čadci. Ten bol po jej skončení a následnom výsluchu vzatý do väzby. 


Kičura dnes čelí obvineniu z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, na začiatku koronakrízy sa mu na účte objavila suma približne 200-tisíc eur, ktoré vysvetľoval ako splátku pôžičky. Práve pre pozmenenie zmluvy ho ale sudca poslal do väzby:


„Sudca pre prípravné konanie skonštatoval, že v tomto štádiu konania nie je preukázané, ani vo forme dôvodného podozrenia, že by sa obvinený dopustil korupčného konania. Dôvodom väzby, ako aj trestného stíhania je výlučne tá skutočnosť, že na jeho žiadosť iná osoba pozmenila zmluvu o pôžičke staršieho dáta z roku 2016,“ uviedla v apríli hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Bývalý šéf hmotných rezerv sa voči vzatiu do väzby odvolal, Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) ale sťažnosť zamietol ako neodôvodnenú: 

„Senát NS SR na neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvineného Kajetána Kičuru, trestne stíhaného pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Senát dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby, v tomto štádiu konania, sú dané,“ potvrdila hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Organizáciu, ktorá zabezpečuje hmotné rezervy vrátane zdravotníckych potrieb, dnes vedie Ján Rudolf. Do funkcie bol vymenovaný 14. mája 2020.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia SR