Obnova schátranej kaplnky na Starom cintoríne v Žiline začína, radnica hľadá firmu na opravu strechy


Foto: Obnova schátranej kaplnky na Starom cintoríne v Žiline začína, radnica hľadá firmu na opravu strechy

Historická kaplnka sv. Magdalény na Starom cintoríne v Žiline roky chátrala, objekt nemal podľa dokumentácie majiteľa. Po krokoch bývalého vedenia mesta a poslancov sa dostala do majetku žilinskej radnice, ktorá začala postupne podnikať kroky na jej záchranu.

Katastrálny úrad na parcele až donedávna neevidoval žiadnu stavbu, kaplnka pritom v minulosti pôsobila ako významné miesto. Svedčí o tom mimo iného aj to, že žilinskí richtári si v minulosti odovzdávali svoje úrady.

Kaplnka sv. Magdalény bola postavená ako vďaka za zažehnanie moru začiatkom 18. storočia. Na pomoci pri renovácii sa podieľa aj poslankyňa Iveta Martinková, ktorá zisťovala historické fakty o kaplnke a tiež vlastnícke vzťahy. Na základe jej viacmesačnej snahy bola kaplnka zapísaná aj do Registra nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok.

Výskum potrvá do konca augusta

Pred týždňom začal architektonicko-historický výskum, ktorý potrvá až do 31. augusta 2020. Na vstupnej komisii boli odkomunikované podrobnosti jeho realizácie. Obnova stavby bude podliehať prísnym pravidlám a záväznému stanovisku Krajského pamiatkového úradu.

Vstupnej komisie sa zúčastnili Kristína Zvedelová, realizátorka výskumu, Janka Pačeková za Mestský úrad Žilina, poslankyňa MZ v Žiline Iveta Martinková a Petra Pleváková z Krajského pamiatkového úradu Žilina.

Výsledkom výskumu budú dve časti. Prvou je slohová analýza stavebných zmien a zhodnotenie umeleckej a architektonickej hodnoty. Druhá časť pozostáva z návrhu obnovy, ktorý určí celkovú koncepciu obnovy, teda do ktorej zo známych slohových etáp by sa mal vrátiť vzhľad kaplnky.

„Mojou úlohou je vykonanie architektonicko-historického výskumu, ktorý má za úlohu určenie času výstavby samotnej kaplnky resp. overenie či vyvrátenie v literatúre uvedených údajov, ale aj určenie všetkých stavebných úprav objektu. Mojou úlohou je zároveň aj zhodnotenie zachovaných detailov a architektonických prvkov, ich časové zaradenie (tvar okien, drevené výplne okien a dverí, podlaha, strop a pod.) a návrh na ich obnovu,“ spresňuje historička Kristína Zvedelová.


Dotáciu musia využiť do konca roka

Mesto Žilina si už minulý rok objednalo spracovanie projektovej dokumentácie od Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline.V súčasnosti pripravuje rekonštrukciu strechy, na ktorú plánuje čerpať dotácie z Ministerstva kultúry SR.

Za týmto účelom vyhlásilo v piatok 24. júla verejné obstarávanie na prvú etapu. Predpokladaná výška investície je 30 752 eur bez DPH, záujemcovia môžu podávať ponuky do 12. augusta. 

„Predmetom zákazky je rekonštrukcia strechy Kaplnky sv. Magdalény v Žiline, zapísanej v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, ktorá sa nachádza na starom cintoríne v Žiline v širšom centre mesta uprostred cintorína. Pôvodné bola postavená po morovej epidémii ako morová kaplnka. Kaplnka mala šesťuholníkový pôdorys, ktorý je aj v súčasnosti jednoznačne čitateľne zakomponovaný do jej súčasného tvaru. V súčasnosti je kaplnka málo používaná a v zlom technickom stave,“ uvádzajú podklady pre verejné obstarávanie.

Mesto Žilina žiadalo od ministerstva dotáciu v celkovej výške 35 058 eur, schválená podpora predstavuje len 10-tisíc eur. Projekt s využitím dotácie musí radnica zrealizovať najneskôr do konca roka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu