Mesto Žilina nakúpilo elektrinu na tri roky dopredu, v aukcii ušetrilo vyše 500-tisíc eur


Foto: Mesto Žilina nakúpilo elektrinu na tri roky dopredu, v aukcii ušetrilo vyše 500-tisíc eur Foto: ilustračné

Žilinská samospráva má za sebou vôbec prvú elektronickú aukciu na nákup elektrickej energie pre všetky organizácie v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Počas priebehu certifikovanej aukcie prišlo k celkovo 29 zníženiam cien a výsledná suma je nakoniec o 540 282 eur nižšia oproti pôvodne najlacnejšej ponuke spomedzi všetkých uchádzačov.

Celkovým víťazom sa stala spoločnosť Stredoslovenská energetika, a.s. s ponukou 3 109 508,74 eur na obdobie od 1. januára 2021 do 31. decembra 2023. Mesto Žilina pri obstarávaní využilo environmentálny inštitút s požiadavkou na min. 10 % elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov.  

„Transparentnosť prináša do procesu verejného obstarávania pre mesto Žilina nemalé úspory. V prípade nákupu elektrickej energie išlo o historicky prvú elektronickú aukciu, ktorú sme realizovali a ukazuje sa, že tento prístup je správny a hospodárny. Výslednú sumu považujem v porovnaní s pôvodnou najlacnejšou ponukou za veľký úspech,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

V minulom roku mesto uskutočnilo celkom 249 verejných obstarávaní, pri ktorých bola predpokladaná hodnota zákaziek vyčíslená na vyše 7,2 mil. eur. Elektronickými procesmi sa podarilo uvedenú sumu znížiť na 6 mil. eur a ušetriť približne 1,2 mil. eur. Najčastejšie sa obstarávali služby (54 %), tovary (25 %) a stavebné práce (21 %).


Žilinská samospráva pred rokom úspešne spustila aj systém informovania podnikateľských subjektov o vyhlásení jednotlivých zákaziek s nízkou hodnotou, ktoré je povinné mesto realizovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

Súkromné spoločnosti, subjekty a jednotlivci, ktorí chcú spolupracovať pri mestských zákazkách a byť informovaní o výzvach na predloženie ponuky, majú možnosť registrovať sa do mestskej databázy. Následne, pri vyhlasovaní zákaziek s nízkou hodnotou, príde registrovaným firmám elektronická notifikácia spolu s výzvou na verejné obstarávanie na uskutočnenie prác. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina