Mníška v Kysuckom Novom Meste pichala deti špendlíkom


Foto: Mníška v Kysuckom Novom Meste pichala deti špendlíkom

Počas vyučovacej hodiny náboženstva využila mníška Ľudovíta pre ilustráciu utrpenia Ježiša Krista špendlík, ktorým pichla seba aj časť žiakov. Prípad sa stal v Kysuckom Novom Meste a informovala o ňom TV Markíza. Mníška počas hodiny najprv zobrala z nástenky špendlík, následne pichla do prsta seba, potom ponúkla túto možnosť aj ostatným deťom. Vyskúšanie bolo teda dobrovoľné a žiadne dieťa nebolo nútené vyskúšať pichnutie špendlíkom.

Túto možnosť využil aj malý Adam, ktorého rodičia upozornili médiá na neštandardné vyučovacie postupy mníšky Ľudovíty. Svojej mame na otázku ohľadom drobného poranenia a jeho príčiny uviedol, že “aspoň vidíte, že ako Ježiš trpí, keď vy robíte niečo zlé.”

Viac ako na psychologický faktor je nutné dbať na zdravotné hľadisko. Lekárka varuje, že vpichom sa môžu prenášať krvou prenosné choroby, ako napríklad žltačka typu B alebo C. Aj keď je riziko veľmi malé, situáciu by pedagóg, obzvlášť pri deťoch, nemal podceňovať. Mníška si však za svojim konaním stojí. “V súvislosti s preberanou témou o utrpení Ježiša Krista a osobným hriechom, pre hlbšie pochopenie a vcítenie sa do problematiky, mohli deti dobrovoľne a bez akéhokoľvek nútenia precítiť jemnú bolesť,” uviedla na otázky médií.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu