Na Limbovej vyrástol experimentálny byt, počas festivalu Kiosk ponúkne štvordňové divadlo


Foto: Na Limbovej vyrástol experimentálny byt, počas festivalu Kiosk ponúkne štvordňové divadlo
Galéria: 6 fotiek

Festival instantného divadla Kiosk odštartoval vo štvrtok 23. júla 2020, potrvá na rôznych miestach v Žiline až do nedele 26. júla. Azda najväčším lákadlom je tento rok byt, ktorý na štyri dni postavia umelci na kopci Limbová na Solinkách. Za roky fungovania sa snažili organizátori a účinkujúci objavovať nové miesta a zaujímave žilinské priestory.

Festival Kiosk hral už v rôznych divadelných, koncertných sálach, v dielňach, baroch aj elektrárňach. Tento rok uvedie predstavenia v telocvičniach, po prvýkrát zavíta do žilinského konzervatória, ale hlavne, bude sa snažiť identifikovať, odhaľovať iné mesta vo verejných priestoroch. 

Na štyri dni sa stane aj súčasťou žilinského sídliska Solinky práve vďaka bytu. Na kopci, kde sa v zime zvyknú sánkovať deti, sa odohráva štvordňové netradičné divadlo. Guides kolektív si tam od štvrtku stavia byt, jeho obyvatelia budú so Žilinčanmi „doma”.

Obyvateľom okolitých panelákov a návštevníkom ponúknu divadelníci možnosť stať sa pozorovateľmi situácií, ktoré vychádzajú z našej každodennosti. Happening vyvrcholí v sobotu 25. júla a je otvorený pre všetkých obyvateľov, nie len pre Solinky.

Spoznať Žilinu možno trochu inak budete môcť vďaka Poézii mesta od zoskupenia Odivo. Zhromaždili prehliadané a často nechcené nápisy na stenách, objektoch či múroch a ponúkli ich ako materiál na tvorivú interpretáciu súčasným tvorcom a tvorkyniam z rôznych umeleckých druhov.

V piatok (dnes) 24. 7. od 15.00 do 18.00 na rôznych „stanovištiach” zažijete tanec, slampoetry, aj budete sledovať vznikanie výtvarného diela v priamom prenose. Vo verejnom priestore bude prebiehať aj inštalácia Jonáša Grusku s názvom Lúčne systémy, ktorá do mesta prinesie lúčne zvuky.


„Viacero inštalácií sme tento rok pripravili kvôli opatreniam proti pandémii, čiže sú dostupné len pre jedného diváka/diváčku, odohrávajú sa bez umelcov, no majú silnú zážitkovú formu. Jedná sa napríklad o virtuálnu inštaláciu Borisa Vitázka alebo výstavu Juraja Gábora v Novej synagóge. Všetky doteraz spomenuté akcie sú zadarmo a voľné prístupné,“ informujú organizátori.

Kiosk ponúkne aj špičkové predstavenia v ich tradičnej forme - napr. v Novej synagóge poetický performatívny akt Tomáša Janypku a Sabíny Bočkovej s názvom song lines: expedícia 97/18, v ktorom tanečníci skúmajú, ako sa zlomový zážitok dostáva zvnútra na povrch, ako na neprítomnosť niečoho (niekoho) reaguje naše telo.

A tiež Tumor: karcinogénnu romancu, všezmyslovú inscenáciu o rakovine, pričom medicínska diagnóza je tu aj metaforou chorobných medziľudských vzťahov či patologických javov našej spoločnosti. Určite však nejde o depresívny kus, bude sa tu spievať karaoke, občas to bude ako cirkusové predstavenie, aerobik, alebo hostina.

Kiosk - Tumor: Karcinogénna romanca. Zdroj: Kiosk festival


 

Viac informácií a program nájdete na www.kioskfestival.sk

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Kiosk Festival