Lekári z interného možno budú musieť odísť, riaditeľ ich vraj nepotrebuje


Foto: Lekári z interného možno budú musieť odísť, riaditeľ ich vraj nepotrebuje

Už len 23 dní zostáva trinástim lekárom interného oddelenia žilinskej nemocnice na to, aby sa dohodli s novým šéfom Pavlom Drugajom. Po tomto čase im totiž uplynie dvojmesačná výpovedná lehota, nič nenasvedčuje tomu, že by malo dôjsť k dohode. Bol by to prvý prípad, kedy z nemocnice na Slovensku odišlo toľko lekárov naraz.

Dohoda je v nedohľadne, nemocnica vraj bude fungovať aj bez týchto lekárov

Lekári sa svoje výpovede nechystajú stiahnuť, riaditeľ naopak tvrdí, že chod nemocnice je zabezpečený aj bez ich prítomnosti. „Trinásti lekári, ak by hneď teraz odišli, nijako by svojim pacientom nepomohli, preto za nich budú bojovať do konca výpovednej lehoty,“ uviedol Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia k otázke stiahnutia výpovedí. Pripomína, že dôvodom výpovedí sú zlé hygienické pomery na oddelení, čo potvrdila aj kontrola hygienikov. Problémom, na ktorý sa snažia lekári upozorniť je aj preplnenosť - tú priznal aj minister zdravotníctva Viliam Čislák zo Smeru.

Do sporu už výrazne neplánuje zasahovať ani ministerstvo, vydalo stanovisko podporujúce Drugajovo vyjadrenie: „V Žiline je plne zabezpečená zdravotná starostlivosť a počet lekárov je postačujúci,“ uvádza šéfka komunikácie Zuzana Čižmáriková. Podľa zdravotníckych analytikov je dôležité, aby sa hromadné výpovede nestali nástrojom pravidelných radikálnych protestov.

Šéf odborov - o lekárov je záujem

Reálne teda hrozí, že sa lekári s vedením nemocnice do konca výpovednej lehoty nedohodnú a budú si musieť hľadať novú prácu. Na margo toho uviedol Visolajský, že lekári už dostali niekoľko ponúk a hľadania novej práce sa neboja. Reaguje aj na vyjadrenia analytikov o príliš ľahkovážnom využívaní hromadných výpovedí a o tom, že prípadný odchod výrazne oslabí tento nástroj lekárov pre účinnejšie vynucovanie ich požiadavkov „Ostatní lekári stoja a budú stáť za trinástimi lekármi, ktorí dokázali, že si svojich pacientov vážia viac ako živobytie.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu