Modernizácia teplárenskej siete v častiach Hliny, Solinky a Bôrik spôsobí dočasné obmedzenia


Foto: Modernizácia teplárenskej siete v častiach Hliny, Solinky a Bôrik spôsobí dočasné obmedzenia

Koncom júna tohto roka sa v Žiline rozbehli práce na ďalšej časti modernizácie teplárenskej siete.  V prvej etape bolo vymenené potrubie dlhé 9 kilometrov z teplárne cez sídlisko Vlčince až po Solinky. V rámci druhej etapy sa v tomto roku vymení úsek zo Soliniek (ulica Borová) až po objekt veľkogaráží na Hlinách.

Projekt výmeny zastaralých parných rozvodov za moderné úsporné horúcovodné potrubie odštartovala Žilinská teplárenská, a.s. v roku 2019. Hlavným dôvodom je nevýhodnosť pary ako energetického média v porovnaní s vodou. Horúcovodné potrubie je oveľa lepšie izolované a v ňom rozvádzanej vode stačí nižšia teplota.

Navrhovaná trasa nového potrubia kopíruje súčasný parovod

V časovom harmonograme sa počíta s maximálnym prerušením dodávky tepla pri konkrétnej odovzdávacej stanici tepla (OST) na dobu štyroch týždňov. Horúcovodné potrubie bude uložené v trase pôvodného parovodu, kde musí zhotoviteľ vykonať výkopové práce.

Súčasťou zmodernizovaného potrubia je systém zabezpečujúci nepretržité monitorovanie a vyhodnocovanie poruchových stavov úsekov, s následnou čo najpresnejšou lokalizáciou.

Výmena zastaralých parovodov za moderné horúcovody má znížiť straty

Cieľom modernizácie, ktorú realizuje Žilinská teplárenská, je zníženie strát v distribučnej sústave a zároveň zvýšenie efektivity celého systému. Nový horúcovod by mal podľa vyjadrení prispieť k stabilizácii ceny tepla.

S rekonštrukciou budú spojené určité nevyhnutné obmedzenia - či už v doprave, parkovaní alebo dodávke teplej vody. V dotknutých lokalitách budú realizované odstávky tepla. Prebiehajúca rekonštrukcia sa dotkne takmer 3 200 bytových jednotiek na sídliskách Hliny V, Hliny VI a Hliny VII.


Modernizácia počíta s pokračovaním aj v budúcom roku, kedy prebehne výmena potrubí od objektu veľkogaráží na Hlinách až po obchodné centrum Aupark.

Časový rámec kompletnej modernizácie tepelnej siete

Prvá etapa

  • 2019: Vetva V3 Solinky po bod 6 (zo ŽT, a.s. po Solinky, ul. Borová) - 9 km

Druhá etapa, časť 1.

  • 2020: Vetva V3 Solinky od bodu 6 po 17 (zo Soliniek, ul.Borová po veľkogaráže) - 3 km

Druhá etapa, časť 2.

  • 2021: Vetva V2 od bodu 17 (veľkogaráže) po šachtu HV2-Š15 na ulici Bernolákova (od veľkogaráží po Aupark) - 7 km

Dočasné obmedzenie parkovacích miest:

  • Borová ulica
    11 miest
    1 miesto pre ZŤP premiestnené 
  • Bajzova ulica
    65 miest
  • Oravská ulica
    10 miest



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu