V žilinskej nemocnici hospitalizovali už 60 pacientov s ochorením po uštipnutí kliešťom


Foto: V žilinskej nemocnici hospitalizovali už 60 pacientov s ochorením po uštipnutí kliešťom

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline eviduje nárast počtu pacientov hospitalizovaných s ochorením kliešťovej encefalitídy, lymskej boreliózy či zápalovými ochoreniami vyvolanými inými typmi vírusov.

Od začiatku mája tohto roka prijala na oddeleniach neurológie a pediatrie už takmer 40 dospelých a 20 detských pacientov s následným potvrdením kliešťovej encefalitídy alebo boréliovej neuroinfekcie.

Najmladší pacient mal len dva roky, až 60 prípadov riešili lekári na urgentnom príjme

Podľa slov primára oddelenia neurológie FNsP Žilina Juraja Vyletelku sa tento rok u niektorých pacientov dokonca prejavuje problematickejší priebeh ochorení ako v predchádzajúcom období.

„Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ktoré je sprevádzané buď zápalom mozgu, alebo miechy a mozgových obalov. Vo väčšine prípadov liečba veľmi dobre zaberá a pacientovi sa klinicky uľaví už na druhý deň, aktuálne však sledujeme navyše nástup druhej fázy, kedy sa vrátia vysoké teploty a najmä nepríjemné bolesti hlavy. Objavujú sa tiež poruchy mozgových funkcií, ako dezorientácia, poruchy pamäte či správania,“ priblížil Vyletelka.

Podľa vyjadrenia nemocnice spočíva problém aj v chýbajúcom infekčnom oddelení, ktorého špecifickú starostlivosť vyžadujú takýto pacienti. Infektologické oddelenie v žilinskej nemocnici zrušené ešte v roku 2011.

„Negatívne dôsledky tohto kroku znáša do dnešného dňa predovšetkým naše oddelenie vnútorného lekárstva, chirurgia, pediatria či práve neurológia. Z našich 33 neurologických lôžok je aktuálne jedna štvrtina obsadená pacientmi s daným ochorením a sú obdobia, kedy ide dokonca až o jednu tretinu. Oddelenie nie je prispôsobené a neslúži pre takýto zvýšený počet infekčných pacientov, o ktorých sa má starať prioritne infektologická JIS. Pre našich zamestnancov je starostlivosť nesmierne náročná, komplikuje celkový chod oddelení,“ zdôraznil generálny riaditeľ Igor Stalmašek.

Zatiaľ čo borelióza vyžaduje vzhľadom na typ antibiotickej liečby dlhodobejšiu hospitalizáciu trvajúcu aj jeden mesiac, kliešťová encefalitída má rýchlejší priebeh a môže mať devastujúci vplyv na mozog. Ochorenia sa prenášajú nielen infikovaným kliešťom, ale rizikovou sa môže stať i konzumácia nepasterizovaného mlieka či mliečnych výrobkov z infikovaných zvierat, najčastejšie kôz.

Základnou prevenciou by malo byť vhodné oblečenie, používanie repelentu, proti kliešťovej encefalitíde je dostupné tiež očkovanie.

„Prioritne by mali na seba dbať ľudia, ktorí sa denne pohybujú v lese, či už pracovne, alebo relaxačne. Mnohokrát k nám následne prídu s tým, že si v priebehu jedného dňa našli na tele 20 až 30 kliešťov,“ upozorňuje primár oddelenia neurológie a dodáva, že nakaziť sa dokonca dá naraz kliešťovou encefalitídou i lymskou boreliózou.


„Tento rok boli u nás hospitalizovaní už dvaja pacienti s takouto kombináciou ochorení. Jeden kliešť bol prenášačom kliešťovej encefalitídy a druhý zase boreliózy, čím došlo k infikovaniu obomi ochoreniami súčasne,“ uviedol J. Vyletelka. Dôležité je preto dodržiavať základné zásady ochrany pred kliešťami, dôkladnú kontrolu tela a správne odstránenie kliešťa.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky radí

Základné zásady ochrany pred kliešťom:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie
  • v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
  • používajte repelenty
  • po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Kliešť sa najčastejšie prisaje:

  • do vlasatej časti hlavy
  • do slabín a podpazušia
  • za uši
  • do podkolennej jamky
  • na intímne miesta

Ako správne vyberať kliešťa

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa, treba vybrať celé telo aj s hlavičkou. Po vytiahnutí kliešťa zabaľte do papiera a odhoďte, najvhodnejšie je spláchnuť ho v toalete. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite na kožu v mieste prisatia prípravok s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Lymská borelióza sa prejavuje nasledovnými príznakmi:

  • červenkastá škvrna okolo miesta uštipnutia kliešťom v tvare kruhu
  • príznaky podobné chrípke, ako sú horúčka, únava, bolesť hlavy

Vyhľadajte svojho lekára, ak pocítite niektorý z uvedených príznakov počas 30 dní po uštipnutí kliešťom. Väčšina prípadov lymskej boreliózy môže byť liečená počas niekoľkých týždňov použitím antibiotík. Pri neliečenom ochorení môže dôjsť k poškodeniu srdca, kĺbov a nervového systému.

Kliešťová encefalitída sa prejavuje nasledovnými príznakmi: 

  • príznaky podobné chrípke, ako sú horúčka, únava, bolesť hlavy a bolesť svalov, žalúdočná nevoľnosť.

Vyhľadajte svojho lekára, ak pocítite niektorý z uvedených príznakov počas 4 týždňov po uštipnutí kliešťom. V neskoršej fáze tohto ochorenia môže dôjsť k poškodeniu nervového systému človeka, ktoré sa prejaví príznakmi zápalu mozgových blán.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline