V prvom polroku 2020 vyrobila Kia pri Žiline o švrtinu menej vozidiel


Foto: V prvom polroku 2020 vyrobila Kia pri Žiline o švrtinu menej vozidiel Foto: ilustračné

Prerušená výroba a pandemické opatrenia sa podpísali na medziročnom zhoršení výslednej produkcie závodu Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom za prvú polovicu roku 2020. Počas uplynulých šiestich mesiacov vyrobili zamestnanci fabriky viac než 131 tisíc osobných automobilov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o pokles na úrovni 27 percent.

V závere roku 2019 spustili v závode sériovú výrobu plug-in hybridnej verzie modelu Ceed Sportswagon, následne sa podaril aj štart produkcie plug-in hybridnej verzie modelu XCeed. V KMS veria, že sa im podarí obnoviť prevádzku na tri zmeny ešte tento rok:

„V prvej polovici tohto roka bola výroba v našom závode silne ovplyvnená koronavírusom. Opatrenia v krajinách, do ktorých naše automobily vyvážame, výrazne znížili dopyt, následkom čoho sme prešli na dvojzmennú prevádzku. Veríme však, že modely z nášho závodu potvrdia svoju stabilnú pozíciu na európskom trhu a elektrifikované novinky oslovia nových zákazníkov a do konca roka sa nám podarí obnoviť trojzmennú prevádzku,“ skonštatoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.


Zaujímavosťou je, že v prvej polovici roka 2020 bolo až 77 percent vyrobených vozidiel s beznzínovým motorom, dominovali aj automatické prevodovky s podielom 58 percent. Na Slovenskom trhu zostalo približne 1,6% automobilov. Najväčšími trhmi zostávajú Nemecko, Veľká Británia a Rusko:

„Modelový rad Ceed a modely Kia Sportage vyrábané v Kia Motors Slovakia putovali v prvom polroku 2020 celkovo do 90 krajín sveta. Najčastejšie boli exportované do Nemecka (13,3 %), Veľkej Británie (12,7 %) a Ruska (11,1 %). Kia Sportage, druhý najpredávanejší model značky Kia v Európe, sa stal súčasne najvyrábanejším modelom (52 %). Nové elektrifikované modely Ceed Sportswagon a XCeed tvorili v prvej polovici roka 6,4 % výroby,“ uzatvára spoločnosť v správe k vyrobenému počtu áut za prvý polrok 2020.

V minulom roku preinvestovala kórejská automobilka v Tepličke nad Váhom 166 miliónov eur, tento rok by mali investičné aktivity pokračovať a dosiahnuť celkový objem približne 100 miliónov eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu