FOTO: Kométu Neowise môžeme v Žilinskom kraji pozorovať na nočnej oblohe do polovice augusta


FOTO: Kométu Neowise môžeme v Žilinskom kraji pozorovať na nočnej oblohe do polovice augusta
Galéria: 7 fotiek
Foto: Kométa NEOWISE nasnímaná z Vodného diela Žilina. Autor: Roman Osika

Už niekoľko dní je na nočnej oblohe viditeľná kométa Neowise, ktorá je podľa astronómov najjasnejšou kométou za uplynulých 13 rokov. V prípade priaznivého počasia sa objaví každý deň po 22:30 hod. nízko nad severným obzorom.

Od 10. júna 2020 nastali na jej pozorovanie najlepšie podmienky, voľným okom ju budeme môcť vidieť približne do polovice augusta. Mnohí amatérski aj profesionálni fotografi využívajú dobré pozorovacie podmienky a zachytávajú kométu na krásnych záberoch nad slovenskými mestami. 

Jedným z nich je aj Roman Osika, ktorý sa už od detstva venuje astronómii. Počas poslednej noci zachytil fotku kométy z Vodného diela Žilina, pričom snímku vyhotovil krátko pred treťou hodinou nadránom.


„Kométa bola objavená 27. marca 2020 vesmírnym infračerveným teleskopom NASA NEOWISE. Tento teleskop je umiestnený na takmer kruhovej dráhe vo výške 488 km nad Zemou. Kométu je možné sledovať nízko nad obzorom na severovýchode na ľavej strane súhvezdia Povozník, aj bez ďalekohľadu. Určite je dobre viditeľná bežným triédrom. V momente snímania bola od nás vzdialená 121-miliónov kilometrov,“ vysvetľuje.

Podmienky na pozorovanie sa budú zlepšovať, nakoľko prechádza pod súhvezdie Veľký voz. K našej hviezde priletí opäť až o 6 766 rokov. Farba chvosta sa mení a niekedy je purpurová či ružovkastá, čo spôsobuje plyn a prach s čiastočkami povrchu. Na nasledujúcej mapke je možné vidieť dnešné umiestnenie kométy. 

Zdroj: stellarium

Podľa meraní má jadro kométy priemer do 5 km a chvost je dlhý niekoľko stotisíc km. Práve za vznik meteorických rojov, ktoré na Zemi pozorujeme vďačíme kométam, ktoré v minulosti pretínali dráhu Zeme okolo Slnka.

„Tieto kométy poväčšine už zanikli. Predpokladá sa, že kométy vznikli vo vzdialenom oblaku známom ako Oortov oblak na okraji Slnečnej sústavy. Tento oblak mal podľa starších teórií pôvod v protoplanetárnom disku, z ktorého sa sformovala celá slnečná sústava. Nové teórie však hovoria, že niektoré kométy utvorili na obežnej dráhe iných hviezd, ako je Slnko. Zachytenie týchto telies Slnkom sa mohlo odohrať v čase, keď bolo Slnko ešte členom svojej rodnej hviezdokopy (pretože hviezdy vznikajú v skupinách) pomerne blízko susedných hviezd,“ uzatvára Osika.

Kométa Neowise nad Žilinou




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Roman Osika