Na Strečne otvorili sezónu, čaká nás množstvo zaujímavostí


Foto: Na Strečne otvorili sezónu, čaká nás množstvo zaujímavostí

Hrad Strečno a stredoveká dedina Paseka sú po zimnej prestávke opäť pre verejnosť od 1. apríla 2015 otvorené. Slávnostné otvorenie sezóny je naplánované na 1. mája 2015.
Návštevníkov aktuálne pri prehliadke hradu Strečno čaká výstava kuriozít Považského múzea v Žiline s názvom Túlame sa storočiami veselo i vážne.

Vystavená je aj himalájska blcha

Ide o vtipnú prezentáciu múzea a jeho zbierkových predmetov. „Výstava je veselou prezentáciou, ktorá má uvoľniť atmosféru pri návšteve hradu, aby si človek trochu oddýchol od ťažkých kameňov a vážnych informácií z dejín. Je to akýsi aprílový príspevok, kedy chceme, aby úsmev alebo prekvapenie nás všetkých vytrhli zo zaužívaných stereotypov,“ povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Ladislav Cimerák.

„Výstava má vtipnou formou prezentovať predmety zo zbierok, ktoré nie sú celkom tradičné. Ide o zbierky záhadné, niektoré zaujímavé a iné úplne nepochopiteľné. Za určite zaujímavé a záhadné môžu byť považované zbierky z archeológie, napríklad hlinená tabuľka s dierkami, ktorej význam a určenie si netrúfnu zhodnotiť ani samotní archeológovia. Určite najmenším zbierkovým predmetom je himalájska blcha, ktorá má najvyšší podstavec a najdlhšiu popisku,“ doplnil historik PMZA Michal Jurecký.

Program bude naozaj pestrý

Návštevníci sa v deň slávnostného otvorenia dozvedia niečo nové zo života Žofie Bosniakovej, ochutnajú jedlo stredovekej kuchyne, vo folklórnom pásme si pozrú vystúpenie FS Góralicki, delostrelci im pripravia ukážku streľby z ľahkého poľného dela, v kaplnke bude minikoncert pre každú skupinu návštevníkov a možno sa návštevníci naučia aj lukostreľbe. „Na aktuálnu sezónu máme pripravené opäť zaujímavé i tradičné podujatia, ako napríklad

Deň detí na hrade Strečno, Bonus pre Žofie a Františkov, Noc múzeí a galérií, Hradná škola, Hradné hry Žofie Bosniakovej, ale aj tri výstavy v cykle Umenie na hrade. Pokračovať budeme aj v obľúbených nočných prehliadkach. V auguste bude úžasný koncert Slovak Tango a La Femme,“ prezradila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.
Považské múzeum v Žiline je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.


Viac info na: http://pmza.sk/na-hrade-strecno-a-paseke-sezona-otvorena/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu